HKPD-u „Matija Gubec“ uručena Povelja Republike Hrvatske za rad na očuvanju kulturnog identiteta

Objavljeno: 14.02.2012. Pregleda: 54

gupcev bal 2012-1-mU povodu 65 godina rada i 50 godina od nastanka prve slike od slame i organiziranog rada u umjetnosti u tehnici slame, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec" iz Tavankuta nagrađeno je Poveljom Republike Hrvatske, koju je ovome društvu dodijelio hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović. Svečano uručenje Povelje upriličeno je u okviru Gupčevog bala, 11. veljače 2012. godine, na svečanoj akademiji održanoj u sportskoj dvorani Osnovne škole „Matija Gubec" u Donjem Tavankutu.

Uz nazočnost „Gupčevih" članova, brojnih visokih uzvanika, te mještana ovoga sela, Povelju je uručila specijalna izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici mr. Ljerka Alajbeg, koja je tom prigodom naglasila da je ovo, najviše odličje koje se može dodijeliti nekoj udruzi, rezultat rada na njegovanju i promicanju hrvatske kulturne baštine, ali da ujedno predstavlja i obvezu za nastavkom njezina očuvanja i ubuduće:

gupcev bal 2012-3-m„Ovo je veliko priznanje za samu udrugu, za Tavankut, za Suboticu, ali i za cjelokupnu hrvatsku zajednicu u Vojvodini, u Republici Srbiji. Ovo nije samo priznanje, nego i obveza, ne samo vas koji ste primili ovu povelju, nego i svih koji su i do sada vrijedno radili na očuvanju hrvatske kulturne baštine i koji su nesebično, u teškim, često nemogućim uvjetima, djelovali i opstali, iako nisu imali povoljne uvjete kao što je to danas i kao što će to možda biti sutra», rekla je mr. Ljerka Alajbeg, dodavši da su ovakva priznanja vrlo značajna, kako za hrvatsku zajednicu na ovim prostorima, tako i općenito za sve etničke skupine na području Republike Srbije.

Generalna konzulica također je ukazala na potrebu očuvanja kulturnog identiteta kroz rad s mladima, što je, smatra, najbolje provoditi kroz organiziranu školsku nastavu na hrvatskom jeziku, te istaknula da je u trenutačnom ozračju multikulturnosti i poticanja aktivnosti manjinskih zajednica, potrebno poraditi na upisu što većeg broja djece u hrvatske odjele.

gupcev bal 2012-6-mPovelja Republike Hrvatske dodijeljena je na inicijativu mr. Ljerke Alajbeg i ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova, te je u tom povodu, generalna konzulica pozdravila rad, kako spomenute ustanove, tako i Hrvatskog nacionalnog vijeća, koji kao čelne hrvatske institucije, kroz suradnju s kulturnim udrugama, nastoje zajednički ostvariti interese hrvatske manjinske zajednice na ovim prostorima.

Predsjednik HKPD-a «Matija Gubec» Ladislav Suknović izrazio je zadovoljstvo što je ovo društvo u protekloj godini proslavilo dva značajna jubileja, te naglasio da će Povelja biti dodatni poticaj u daljnjem radu društva:

gupcev bal 2012-2-m„Danas, kada ovu Povelju primam, mogu s velikom sigurnošću ustvrditi da je dospjela u prave ruke i da je s njom stigla, ne samo potvrda našemu radu, nego i poticaj za nove uspjehe, na koje ćemo svi biti ponosni. Moram spomenuti da je, zahvaljujući angažmanu naših članova u protekloj godini, Tavankut također dospio na listu najturističkijih odredišta u Vojvodini. To je još jedna potvrda naših stremljenja i sigurnog puta u bolje sutra", rekao je Suknović.

Nazočnima se obratio i predsjednik Skupštine Grada Subotice Slavko Parać, koji je, uputivši čestitku članovima HKPD-a „Matija Gubec", istaknuo da tavankutsko društvo po svom angažiranju na polju njegovanja kulturne baštine može biti uzor ostalim kulturnim udrugama, te da je rad u tehnici slame, koji se u „Gupcu" prakticira proteklih pola stoljeća, postao zaštitni znak Subotice:

„Čestitam na jednom velikom djelu, a to je prije svega očuvanje kulture, običaja i identiteta ovdašnjih Hrvata-Bunjevaca. To je zasigurno jedan od važnih dijelova u mozaiku multinacionalne Subotice, a ova je udruga među onima koje su uzor kulturno-umjetničkim društvima ostalih nacionalnih zajednica, po tome kako treba raditi na očuvanju svoje kulturne baštine."

gupcev bal 2012-7-mDrugi, središnji dio proslave bila je objava vijesti da je bivši predsjednik HKPD-a „Matija Gubec" Branko Horvat Društvu u trajno vlasništvo darovao kuću u svojemu vlasništvu. Kuća površine oko 100 četvornih metara s pripadajućim dvorištem u središtu Tavankuta Društvo je i do sada koristilo kao prostor za „Galeriju slika od slame", te održavanje ljetnih programa „Gupca". U tom povodu, predsjednik Društva Ladislav Suknović mu je, kao simbolični znak zahvalnosti za njegovu odluku, darovao sliku od slame.

gupcev bal 2012-5-mTijekom večeri predstavljena je i četvrta po redu „Gupčeva lipa", kronika HKPD-a „Matija Gubec", u kojoj je predstavljen rad svih sekcija društva u protekloj godini, a gosti su također mogli vidjeti i reprezentativnu postavku slika u tehnici slame, nastalih tijekom proteklih 50 godina djelovanja „Gupčevih" slamarki. Također je upriličen i prigodni program, u kojemu su nastupili članovi Folklorne sekcije HKPD-a „Matija Gubec", te tamburaški sastavi „Bekrije" iz Tavankuta i „Legende" iz mjesta Velika u Republici Hrvatskoj.

Tekst: Marija Matković
Fotografije: Branka V. Milojević

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima