Hrvatska književna Panonija III

Objavljeno: 23.03.2021. Pregleda: 42

Pozivnica Hrvatska književna Panonija III page 001Zbog pandemije koronavirusa i zatvorenih državnih granica, Hrvatska književna Panonija III. nije se mogla održati u predviđenom terminu u Budimpešti, tako da će se provesti na kombinirani način: dio autora i autorica nastupit će uživo u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, dok će se dio sudionika javiti putem Zooma.

Program će biti moguće pratiti preko društvenih mreža i youtube kanala Društva hrvatskih književnika i Croatice nonprofit Kft  u četvrtak, 25. ožujka 2021. godine s početkom u 11 sati.

Ovogodišnji program priređen je pod nazivom 500 godina od objavljivanja Judite Marka Marulića, prvog hrvatskog književnog klasika i europskog humanista. Govorit će se o romanu Marulov san Dine Milinovića, o ovoj velikoj obljetnici hrvatske književnosti i kulture uopće, Marulićevoj recepciji u hrvatskim zajednicama izvan Republike Hrvatske te se najaviti obilježavanja ove obljetnice tijekom 2021., ne samo kroz aktivnosti Društva hrvatskih književnika, hrvatskih kulturnih i znanstvenih zavoda iz inozemstva već i Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske koja nizom važnih aktivnosti svraća pozornost na važnost i utjecaj djela hrvatskoga klasika Marka Marulića na suvremenu hrvatsku kulturu i hrvatski jezik. U programu sudjeluju dr. sc. Ružica Pšihistal (Filozofski fakultet u Osijeku), dr. sc Dubravka Brezak Stamać (ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje), dr. sc. Dino Milinović (Filozofski fakultet u Zagrebu, autor romana Marulov san, Zagreb, 2019., urednica Anita Šikić), dr. sc. Stjepan Blažetin (Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj), Tomislav Žigmanov (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata), Mato Nedić (Srednja škola fra Martina Nedića, Orašje) i Mirko Ćurić (predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika, slavonsko-baranjsko-srijemskoga).

Izabrane ulomke romana Marulov san Dine Milinovića, čitat će dramska umjetnica Dunja Sepčić.

Hrvatska književna Panonija III., nastavak je jedinstvenog književnog i umjetničkog programa koji jednom godišnje, u Budimpešti, okuplja relevantne hrvatske književnike i znanstvenike panonskog prostora: iz Hrvatske, BiH, Srbije, Mađarske i Austrije. Organizatori manifestacije su Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Croatica nonproft Kft. iz Budimpešte, u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha i HOŠIG-om (Hrvatski vrtić, osnovna škola i đački dom) iz Budimpešte. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Program:

11.00

Pozdravne riječi

11.15

500 godina od objavljivanja Judite Marka

Marulića, prvog hrvatskog književnog klasika i

europskog humanista

U programu sudjeluju:

Dr. sc. Ružica Pšihistal

(Filozofski fakultet u Osijeku)

Dr. sc Dubravka Brezak Stamać

(ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje)

Dr. sc. Dino Milinović

(Filozofski fakultet u Zagrebu, autor romana

Marulov san, Zagreb, 2019., urednica Anita Šikić)

Dr. sc. Stjepan Blažetin

(Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj)

Tomislav Žigmanov

(Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata)

Mato Nedić

(Srednja škola fra Martina Nedića, Orašje)

Mirko Ćurić

(predsjednik Ogranka Društva hrvatskih

književnika, slavonsko-baranjsko-srijemskoga)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima