I nošnje Hrvata iz Vojvodine na izložbi „Ruho naših stari“ u Šibeniku

Objavljeno: 24.06.2011. Pregleda: 55

Jedna od najznačajnijih manifestacija dječjeg i stvaralaštva za djecu u Republici Hrvatskoj - Međunarodni dječji festival u Šibeniku - ove se godine održava od 18. lipnja do 2. srpnja. Bogati festivalski program odvija se u zatvorenim i na otvorenim scenskim prostorima - trgovima i ulicama -grada Šibenika. Na njemu sudjeluju brojni profesionalni i amaterski ansambli - lutkari, filmski stvaraoci, glumci, pjesnici, glazbenici iz Hrvatske i inozemstva. Uz kazališne predstave za djecu i mlade tu su i brojne kreativne radionice na kojima sudjeluje mnoštvo djece, ulični zabavljači i projekcije filmova na otvorenom.

ruho nasih starih sibenik2011-1U okviru redovitog likovnoga programa Festivala, ove je godine bio raspisan likovni natječaj za učenike osnovnih škola na temu „Ruho naših starih", koji je posvećen narodnoj nošnji zavičaja. Zahvaljujući posredovanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, likovni natječaj je objavljen i u medijima na hrvatskome u Vojvodini, što je, uz koordinaciju Zavoda, rezultiralo i prijavom triju likovnih radova na natječaj, na kojima je predstavljena nošnja vojvođanskih Hrvata.

ruho nasih starih sibenik2011-2Učenici Osnovne škole „Ivan Milutinović" koji pohađaju nastavu na hrvatskome Krunoslav Piuković, Elizabeta Ivanković i Marija Kujundžić, uz mentora, nastavnika likovnog odgoja Mirka Molnara, izradili su rad u kojem su prikazali motiv iz bunjevačkog Momačkog kola. Učenici hrvatskih razreda Osnovne škole „Matija Gubec" iz Tavankuta Marko Grmić, Robert Daraboš, Veronika Vojnić, Slaven Horvat i Mila Tadić, uz mentorice, učiteljice Slavicu Ivković Ivandekić i Larisu Đurić, također su izradili motiv s bunjevačkom narodnom nošnjom. Učenici Osnovne škole „22. listopad" iz Bačkog Monoštora koji pohađaju nastavu Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture Jovana Blaž, Sara Kovač, Staša Ciger, Nikolina Turkalj, Ana Petrović, Klara Šuvak, Sara Oršoš i Miljana Pejak, uz mentoricu, učiteljicu Ivanku Kusturin, obradili su mušku i žensku šokačku nošnju.

ruho nasih starih sibenik2011-3Izložba „Ruho naših starih" s pedesetak radova učenika bila je priređena u galeriji „Matija", a otvorena je u nedjelju, 19. lipnja. U nazočnosti velikog broja posjetitelja i visokih uzvanika, izložbu je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, naglasivši važnost njegovanja hrvatske kulturne baštine i to upravo kroz likovni izričaj mladih. Tijekom razgledanja izložbe predsjednik Josipović pokazao je posebni interes za radove učenika iz Vojvodine na kojima su prikazane nošnje ovdašnjih Hrvata.

U pratećem katalogu profesorica likovnog odgoja i koordinatorica likovnog programa šibenskog Festivala Zdenka Bilušić je napisala kako su organizatori ovim natječajem željeli „potaknuti djecu na istraživanje i pronalaženje likovnih elemenata naše prebogate etnografske baštine, ali i na istraživanje bogatstva i šarolikosti plesnih stilova.

ruho nasih starih sibenik2011-4Naime, ovaj natječaj predstavlja jednu od perspektiva likovne kulture: osvješćivanje značenja etnografske baštine i potrebe za njezinim upoznavanjem, čuvanjem i zaštitom." Na koncu svojega napisa u katalogu profesorica Bilušić je posebno apostrofirala i vojvođanske Hrvatske na sljedeći način: „Posebno se zahvaljujemo Hrvatima Bunjevcima i Šokcima iz Vojvodine koji su, ponosni na svoju prelijepu i bogatu nošnju i nadasve zanimljiv plesni pokret, napravili doista poseban napor i iz tih dalekih nam krajeva poslali svoje divne likovne uratke."

Tekst i fotografije: Tomislav Žigmanov

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima