I Žigmanovljeve pjesme među književnim i esejističkim radovima 28 autora u „Književnoj riječi“

Objavljeno: 29.01.2016. Pregleda: 29

Knjizevna rijec2015 nasl mU izdanju Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog Društva hrvatskih književnika koncem je 2015. godine objelodanjena „Književna riječ I. – zbornik književnih i esejističkih radova“, slavonsko-baranjsko-srijemskih autora. Kako se navodi u napisu Darka Kovačevića u „Glasu Slavonije“, već desetu godinu članovi DHK-a okupljaju se na manifestaciji „Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska“, a isto toliko godina provlači se i ideja da se tom prigodom objavi i zbornik s književnim tekstovima članova Ogranka i gostujućih književnika. Ta je ideja 2015. godine konačno i realizirana, tako da je pred vama prvi zbornik nazvan jednostavno „Književna riječ“.

Priredio ga je Franjo Nagulov, ovogodišnji dobitnik Povelje uspješnosti Julija Benešića. U svom pogovoru Nagulov zapisuje: „Zbornik Književna riječ nepretenciozan je pokušaj davanja na uvid aktualnosti stvaralačkih tendencija primarno onih književnika koji su članovima slavonsko-baranjskoga ogranka Društva hrvatskih književnika, ali i onih, dijelom, koji to nisu, no integrativnim su faktorom suvremenoga slavonskoga literarnoga pisma. Kako je sintagmu davanje na uvid čitati ključem postojanja ovoga zbornika, logičnim je primijetiti unutarzborničku tematsko-sadržajnu, ali i semantičko-semiotičku heterogenost, nerijetko i svjetonazorsku. Pa opet s jednim zapravo ključnim zajedničkim stremljenjem – postići estetsku izvrsnost. Zastupljenost je autora (njih dvadeset i osmero), dakle, generacijski, svjetonazorski te tematsko-sadržajno iznimno raznolika. To je, dakako, promatrati kao bogatstvo ovoga zbornika. Svjedočanstvo, naime, ovoprostorne intelektualne raznolikosti koja kao takva nadilazi dnevnopolitičke i ine interese, a za dobrobit očuvanja estetsko-etičke osjetljivosti slavonsko-baranjskoga bića… Bitnim je istaknuti i prilog kolege Tomislava Žigmanova, hrvatskoga književnika koji živi i radi u Vojvodini, a čiji napori igraju iznimnu ulogu pri reanimaciji prostorno-tekstnoga kontinuiteta panonske nad-cjeline, kako na estetskoj, tako i na drugim razinama. Naposljetku, spomenuti je kako zbornik posebnu pažnju pridaje dugogodišnjem članu DHK i bardu hrvatske književnosti, Bogdanu Mesingeru, koji u 2015. godini (na sam Božić) navršava osamdeset i peto ljeto života te punih šezdeset godina književnikovanja“, stoji u napisu Darka Kovačevića.

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima