Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije posjetilo hrvatske institucije u Srbiji

Objavljeno: 17.01.2011. Pregleda: 51

Razvijanje odnosa s Hrvatima u Vojvodini i sagledavanje njihova aktualnog položaja bili su cilj sastanaka izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije s predstavnicima hrvatskih institucija u Srbiji, održanom 13. prosinca, u Subotici.

Na sastanku izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća dogovorena je potpora za dva buduća studenta iz ovdašnje hrvatske zajednice na Vukovarskom ve1eučilištu. Studentima će o trošku županije biti osigurano mjesto na fakultetu, smještaj i stipendija u iznosu od 1.000 kuna mjesečno. Također je dogovoreno da će na sastanku koji se tiče projekata prekogranične suradnje u okviru izrade Dunavske strategije, koji će biti održan 2011. godine u Vukovaru, biti uključeni i pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić je nakon sastanka u HNV-u izjavio kako je ostvarivanje prava Hrvata u Srbiji trenutačno na višoj razini nego prije, ali da još uvijek ima prostora za poboljšanja.

Predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić istaknuo je kako je od svih dvadeset hrvatskih županija Vukovarsko-srijemska županija imala dosad najbolju suradnju s hrvatskom zajednicom u Vojvodini. Ovakvi su susreti, kako je dodao, prilika da se dođe do novih saznanja koja bi mogla koristiti i u unapređenju ostvarivanja prava Hrvata u Srbiji.

posjet galica zavodu 2Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije posjetilo je Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Prigodom posjeta gosti iz Vukovara izrazili su zadovoljstvo s dosad realiziranim projektima i programima Zavoda te obećali potporu njegovim aktivnostima, koliko je u njihovim mogućnostima, rekla je za nakon sastanka menadžerica kulturnih aktivnosti ZKVH-a Katarina Čeliković.

Gosti su posjetili i NIU „Hrvatska riječ". Ravnatelj ove ustanove Ivan Karan prigodom sastanka s predstavnicima županije izrazio je nezadovoljstvo potporom koju ovdašnja hrvatska zajednica dobiva od matične države. On je, među ostalim, istaknuo kako je 75 euro centi po glavi Hrvata u Vojvodini podcjenjivanje naših projekata ovdje, budući da imamo dvije profesionalne ustanove i četrdesetak udruga.

Na kraju jednodnevnog posjeta, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije susrelo se i s predstavnicima Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Predsjednik stranke Petar Kuntić kaže kako se razlozi dobre suradnje stranke, ali i hrvatskih institucija, s tom županijom nalaze u ozbiljnosti namjera njihovih čelnih ljudi.

Vukovarsko-srijemska županija ostvaruje suradnju s AP Vojvodinom, s kojom je već ranije potpisala Protokol o međusobnim odnosima.

Prema izvorniku iz Hrvatske riječi autora Davora Bašića Palkovića
priredila Ljiljana Dulić Mesaroš

Tekst je u cijelosti objavljen u tjedniku Hrvatska riječ, broj 405 od 17. prosinca 2010.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima