„Izgradnja kuća nabijača u Sonti u XX. stoljeću“ predstavljena u Vinkovcima

Objavljeno: 23.03.2011. Pregleda: 45

Knjiga Ivana Andrašića „Izgradnja kuća nabijača u Sonti u XX. stoljeću" predstavljena je u petak, 18. ožujka u prostorijama etno-odjela Gradskog muzeja Vinkovci, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, Hrvatske Matice iseljenika, te Gradskog muzeja.

Goste iz Vojvodine, menadžericu kulturnih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prof. Katarinu Čeliković i autora, Ivana Andrašića, najavio je voditelj vukovarskog ureda Hrvatske matice iseljenika dipl. ing. Silvio Jergović, a dobrodošlicu su im poželjeli etnologinja - muzejska savjetnica mr. sc. Ljubica Gligorević i predsjednik vinkovačkog ogranka Matice hrvatske doc. dr. sc. Dražen Švagelj.

O osnivanju i radu Zavoda govorila je prof. Čeliković, a potom je predstavila Andrašića i njegovu knjigu o tradicijskoj gradnji kuća nabijača, koja može poslužiti kao uzor kako se zapisuje, dokumentira i potom objavljuje knjiga s područja etnpgrafije. Ivan Andrašić je rekao kako kuće nabijače nisu samo objekti za stanovanje, one su simbol jednoga vremena, načina života, simbol duše i posebnosti starih Šokaca koji su ih gradili i koji su živjeli u njima. Kuće nabijače se više ne grade, a kontinuitet u stvaranju autentične kulturne baštine sve se manje osjeća u okružju sveopće globalizacije. Međutim, Andrašić smatra kako bitka nije izgubljena i kako bi se autentična kulturna baština Šokaca ipak mogla nastaviti stvarati.

Tijekom ustrajnog rada na prikupljanju građe za ovaj projekt, veliku, kako profesionalnu, tako i osobnu, prijateljsku potporu, autor je imao od prof. Katarine Čeliković.

„Predstavljanje knjige o tradicijskoj gradnji u Vinkovcima još je jedan korak u stvaranju jedne vrste kulturne mreže koju činimo u predstavljanju kulture vojvođanskih Hrvata u matičnoj domovini. To je napose važno u području znanosti vezane uz etnografiju u kojoj smo do sada imali male prinose. Ivan Andrašić je svojevrstan primjer kako treba pristupiti obradi tradicijske baštine, a mi ju preko Zavoda najprije obrađujemo a potom i populariziramo. Stoga su vinkovački Muzej, Hrvatska matica iseljenika i Matica hrvatska bili pogodno mjesto gdje se na adekvatan način može progovoriti o temi koja nam je zajednička. Pitanja publike pokazuju i vrijednost ove knjige i potrebu da se ovaj rad u zapisivanju tradicijske baštine nastavi." - kaže prof. Čeliković.

Etnologinja, muzejska savjetnica mr. sc. Ljubica Gligorević ukazala je na potrebu buduće suradnje njezine institucije s pojedincima poput Andrašića:

„U današnje vrijeme globalizacije i tranzicije na prostorima naše bivše zajedničke države, istodobno ubrzanog nestajanja određenih tradicijskih očitovanja i smanjenih financijskih mogućnosti, a ponekad nažalost i nedostatka dobre volje za zaštitu spomeničke kulturne baštine - autorska knjiga Sonćanina Ivana Andrašića pojavila se pred nama u pravom trenutku. Tradicijske kuće nabijače danas su rijetki svjedoci prošlih vremena. Po nizinskim mjestima gdje su nekada učestalo građene i organizirane kao stambeni i drugi objekti, danas su prisutne kao derutne i napuštene zgrade, a ne kao funkcionalni spomenici kulture i ugodno povijesno mjesto promicanja kulturnog turizma, čemu i streme autorska istraživanja i nastojanja Ivana Andrašića - da se ne zaborave i nadžive same sebe. Na krajnjem jugozapadu Arapskog poluotoka u državi Jemen stoljetne višekatne kuće od zemlje pravi su povijesni spomenici. U proteklih dva desetljeća kuće od zemlje, dopunjene manjim procentima suvremenih građevnih komponenti među našim susjedima u zapadnom svijetu, primjerice Njemačkoj i Francuskoj pravi su hit, ne samo zbog svoje ekološke, već i energentske učinkovitosti. Što čekamo mi? Neka nas s jedne i druge obale Dunava, unutar zajedničkog šokačkog korpusa i svih današnjih stanovnika koji žive na tim prostorima, ova vrijedna Andrašićeva knjiga nadahne u našim promišljanjima kako i na zasadima tradicijskog graditeljstva sačuvati prošlost za našu suvremenost i budućnost."

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima