Izložba radova s XXVII. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame

Objavljeno: 23.08.2012. Pregleda: 51

duzijanca2012_izlozba slika od slame-mKao jedna od pratećih manifestacija završnog dijela proslave ovogodišnje subotičke Dužijance, u vestibulu Gradske kuće je 10. kolovoza 2012. godine otvorena izložba radova nastalih na XXVII. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu.

„U radu ovogodišnje kolonije sudjelovalo je trideset odraslih i devetero djece, koji su stvarali radove na slobodnu temu, pa se u postavci mogu naći religijski, tradicijski, ali i neki moderniji motivi. Sve urađeno prikazujemo široj javnosti, i na ovaj način uveličavamo proslavu još jedne Dužijance", kazala je obraćajući se s posjetiteljima voditeljica kolonije Jozefina Skenderović.

Član Organizacijskog odbora Kolonije Ladislav Suknović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog uspješnog organiziranja još jednog saziva kolonije slamarki u Tavankutu i činjenice kako se u Hrvatskoj i Mađarskoj istodobno organiziraju izložbe radova u tehnici slame.

duzijanca2012_slamarke skupnoIzložbu je otvorila generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg.

„Znakoviti su uspjesi koje naše slamarke promičući kulturu bunjevačkih Hrvata pokazuju svijetu i zahvaljujući kojima oni postaju prepoznatljivi široj javnosti. Slike koje nastaju njihovim vještim rukama su dio njihove intime, ali ujedno i dio jedne zajedničke kulture", naglasila je Ljerka Alajbeg.

Sve sudionice kolonije nagrađene su prigodnim zahvalnicama, a izložba je bila otvorena do 21. kolovoza.

Ana Horvacki članica je kolonije od 1995. godine. „Moja specijalnost su pejzaži, a ovoga puta sam izložila rad pod nazivom 'Ples u močvari'. Drago mi je što u koloniji ima mnogo mladih, naših nasljednika, a osobito mi je drago što sam i svoju snahu, koja je Zagorka, uvela u svijet slame kojega je zavoljela", kaže Ana Horvacki.

 

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Hrvatska riječ

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima