Izložba Lica Bačke u Somboru

Objavljeno: 12.08.2022. Pregleda: 78

Izložba fotografija Lica Bačke poznatog subotičkog fotografa Augustina Jurige bit će otvorena u Gradskom muzeju u Somboru u četvrtak, 1. rujna (septembra) 2022. godine u 19 sati. Izložba će se moći pogledati do 15. rujna.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ovu je izložbu umjetničkih fotografija do sada predstavio publici u više mjesta u Bačkoj te susjednoj Mađarskoj, a sada će četrdesetak fotografija portreta, nastalih u proteklih par desetljeća diljem Bačke, biti predstavljeno i u Somboru. Juriga je dugogodišnji suradnik somborskog Gradskog muzeja koji pamti njegovo fotografiranje staparskih ambara, fotografije i angažiranost oko izložbe Stara arhitektura Sombora, njegov rad na fotografijama za sadašnju muzejsku stalnu postavku..., izložbu Lica Lahorea.

Augustin Juriga rođen je 1947. godine u Subotici. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Vojvodine i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Radeći kao fotograf u Međuopćinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica (1980.-96.), stekao je ugled i ostvario trajnu prepoznatljivost svojih djela jedinstvenim snimkama vojvođanske arhitekture, objekata i predmeta etnografske građe, napose vezane uz Dužijancu. Omiljeni su mu motivi i subotičko kazalište, groblja, Gradska kuća, događaji oko Međunarodnog festivala kazališta za djecu, urbana Amerika, Pakistan te ljudi i njihova lica.

Objavljene su mu knjige: fotomonografija Salaši u mom oku (1997.), za koju dobiva posebno priznanje Dr. Ferenc Bodrogvári, monografija Ris (2003.) i katalog mađarskih narodnih običaja Zaostavština predaka (2000.). Fotografije su mu prateći umjetnički element monografija o Subotici Boška Krstića i Arhitektura secesije u Vojvodini Bele Durancija. Na temu grada realizirao je više kalendara, za neke od njih je nagrađen. Gradsko priznanje Pro urbe dobiva 2005. godine. Fotografije su izlagane na kolektivnim i samostalnim izložbama.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
  • Humanitarni tamburaški koncert
  • Proslava praznika hrvatske zajednice – Dan izbora I. saziva HNV-a
  • Marko Žigmanović - Ostale su pisme Olivera Dragojevića
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima