Izložba „S Božjom pomoći“ na temu „Krune Mare Ivković Ivandekić“

Objavljeno: 09.08.2019. Pregleda: 56

izložba s božjom pomoćuIzložba S Božjom pomoći, koja je u redovitom programu Dužijance od 1993. godine kada je i osmišljena, otvorena je 18. srpnja 2019. u nekadašnjoj Suvenirnici ispod Gradske kuće u Subotici.
Ove godine Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca i Katoličko društvo Ivan Antunović, koji su organizatori izložbe, na poseban način se prisjećaju i obilježavaju 100 godina od rođenja Mare Ivković Ivandekić čije su krune i simboli koje je ona izrađivala od slame prikazani na ovoj izložbi. Izložba sadrži teta Marine najznačajnije, reprezentativne uradtke koje je izrađivala za Dužijancu, prije svega u Đurđinu i u Subotici.

 Život i rad

Mara Ivković Ivandekić potiče iz brojne obitelji, a rođena je 10. rujna 1919. godine u Đurđinu. U ranoj mladosti počela se baviti izradom umjetničkih djela od slame, a veliki dio svoga umjetničkog rada provela je s Katom Rogić, koja je bila starija i od koje je Mara rado učila vrste pletiva kao i tehniku izrade detalja, koje je kasnije i sama usavršila. Po riječima autora izložbe Marinka Piukovića u razdoblju od 1961. do 1970. godine raslo je zanimanje za izradu slika i skulptura od slame.
„Mara Ivković Ivandekić i Kata Rogić bile su dvije utemeljiteljice koje su bile i učiteljice ovakve vrste umjetničkog izražavanja, pri čemu se Mara posebno isticala tehnikom pletiva. Imala je poseban osjećaj za prostor i proporcije. Njeni radovi su skladno ukomponirani u cjelinu, koji ostavljaju dojam vjerodostojnosti. Prijateljstvo i rad s Katom doveli su njen rad do savršenstva“ kazao je Piuković.
Jedno od najpoznatijih djela jest Križni put, kojeg je teta Mara počela izrađivati zajedno s Katom početkom 1997. godine, no djelo je završila sama. Slike, 14 postaja knjižnoga puta, nalaze se u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu i jedinstveni je križni put u Katoličkoj crkvi na cijelome svijetu. Osim radova vjerske tematike, izrađivala je i svakojake predmete od slame kojima se prikazivao svakodnevni život: radovi u polju, običaji, sve što okružuje običan svijet, a sa svojim radovima sudjelovala je na brojnim izložbama, te je imala i tri samostalne izložbe.
Njezini radovi se u velikom broju nalaze u stalnoj postavci izložbe slamarskih radova u Pastoralnom centru đurđinske župe, a radovi – krune za subotičku Dužijancu nalaze se u zbirci Dijecezanskog muzeja Subotičke biskupije. Skupni radovi teta Mare i Kate Rogić nalaze se u brojnim biskupskim i kardinalskim kurijama, nuncijaturama i veleposlanstvima, te se njena djela nalaze i u Gradskom muzeju u Subotici.
Rad teta Mare Ivković Ivandekić nije prošao nezapažen, te je za dugogodišnji umjetnički rad 2004. godine dobila nagradu Pro urbe, a zajednički rad s Katom, kruna za Dužijancu 1973. godine Subotička katedrala se o 100. obljetnici Dužijance (2011. godine) našla na poštanskim markama.
„Mara Ivković Ivandekić ostavila je neizbrisiv trag u Dužijanci, njeni radovi, krune i slike od slame zauzimaju istaknuto mjesto kao jedinstvena umjetnička djela“ istaknuo je Piuković.
Umrla je 5. listopada 2006. godine, a ovom izložbom su organizatori željeli dati svoj doprinos za daljnju stručnu obradu, ne samo radova od slame Mare Ivković Ivandekić već slamarstva općenito.

Krune – simbol Dužijance

Izložbu je otvorio predsjednik KD-a Ivan Antunović vlč. dr. Ivica Ivanković Radakov rekavši između ostaloga:
„Koliko strpljivosti, umješnosti, poslušnosti, poniznosti pred neuspjehom! I dok gledamo ove krune, one su nastale kao djelo služenja, prvo na slami, a potom i kao simbol Dužijance, zahvalnosti Bogu. Simboličnost u liturgiji označava proživljavanje sada, ovdje i ovog trenutka određenog događaja iz povijesti spasenja! Tako su nastale i krune za Dužijancu. Za slamarke to nije bio ukras, nego doživljavanje i proživljavanje Dužijance – zahvalnost Bogu, koju ta kruna predstavlja, svaka sa svojom tematikom. Sve je to utkano u svaku od preko stotinu kruna, odnosno više od jednog stoljeća, koliko već slavimo Dužijancu.“
Posjetitelji su imali prigodu pogledati predivne, do detalja usavršene radove Mare Ivković Ivandekić, kao i isječak iz filma Tri slamarke, tri divojke, koji je 2002. godine snimio Rajko Ljubič. Za ovu prigodu tiskan je i katalog, a izložba je otvorena do 12. kolovoza, radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 19 sati. Tijekom proslave centralne Dužijance izložba će se moći pogledati tijekom cijeloga dana.
Realizaciju izložbe poduprli su Središnji državni ured za Hrvate izvan R. Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice i Grad Subotica.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima