Izložba „Slikom zajedno“ u organizaciji manjinskih zavoda za kulturu

Objavljeno: 04.10.2018. Pregleda: 43

slikom_zajedno_sl.1 Četiri manjinska zavoda za kulturu u AP Vojvodini (Slovaka, Hrvata, Rusina i Rumunja) ove godine slave desetljeće svojega rada. Tim povodom su skupa sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Mađara, koji postoji nešto duže, odnosno 12 godina, priredili izložbu pod nazivom Slikom zajedno. Izložba je u petak, 28. rujna 2018. godine imala svoje premijerno predstavljanje publici, i to u Subotici, u tamošnjoj Suvremenoj galeriji. U ovom zajedničkom projektu zavoda predstavljaju se suvremeni vizualni umjetnici mlađe generacije iz navedenih pet nacionalno-manjinskih zajednica. To su: Davie Nagy Abonyi, Alena Klatikova, Lea Vidaković, Darjan Hardi i Valentina Brostean. Uz njih, na izložbi sudjeluje i likovna umjetnica Maja Rakočević Cvijanov.

Potpora zavodima

Izložbu Slikom zajedno otvorila je pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević istaknuvši kako će aktivnosti manjinskih zavoda uvijek imati potporu resornog Tajništva i Pokrajinske vlade.

„Međusobno uvažavanje i suradnja tijekom prethodnog desetljeća, kao i očuvanje nacionalnog identiteta jest misija i zadaća svakog zavoda za kulturu nacionalnih manjina u Vojvodini, a vi ste to i dokazali.slikom zajedno sl.2 Posebno mi je drago što će ovu postavku u narednom razdoblju vidjeti i građani Novog Sada, Zrenjanina i Sente. Važno je da manjinski zavodi funkcioniraju zajedno i udruženo, a ova izložba je dokaz za to. Nadam se da će u budućnosti biti još više ovakvih aktivnosti“, rekla je Milošević.

Sloboda i izvrsnost

Po riječima kustosice izložbe Nele Tonković zavodi za kulturu manjinskih zajednica su se na ovoj izložbi predstavili suvremenom umjetnošću, što predstavlja svojevrstan iskorak. Zastupljenih šestero umjetnika su različitog uzrasta i karijere (od onih koji tek počinju svoj umjetnički put do onih koji su već afirmirani). Također, umjetnici su to koji stvaraju u različitim medijima te su u postavu zastupljeni radovi nastali u kombiniranoj tehnici, fotografije, litografije, lutke koje se koriste u stop-motion animaciji, skulptura. Kako kustosica, Tonković navodi da je odabir umjetnika bio vođen načelima slobode u izrazu ideje i izvrsnosti u njezinom ispoljavanju. A to je, kako dodaje, upravo ono što ove umjetnike čini srodnima.

Lutke Lee Vidaković

Hrvatsku zajednicu na ovoj izložbi predstavlja Lea Vidaković (Subotica, 1983.), multimedijalna umjetnica koja radi na polju proširenih medija i animacije. Ona se predstavila s nekoliko lutaka koje koristi u svojim stop-motion animiranim filmovima. Vidaković je diplomirala slikarstvo i grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2011., animaciju u Norveškoj 2010. i završila master studij audio-vizualne umjetnosti na Kraljevskoj akademiji u Belgiji 2012. godine. Od 2014. doktorandica je na Nanjang tehnološkom sveučilištu u Singapuru. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi, a filmovi su joj prikazani na više od 200 festivala. Dobitnica je više nagrada, kako za umjetnički rad, tako i za animirani film.„Njih sve zajedno karakterizira što njihova umjetnost nije omeđena granicama, ni dobom, ni tematskim usmjerenjem i zato su slikom zajedno to uspjeli i nama dokazati. Ono što je izdvojilo ove umjetnike je činjenica da svi djeluju u polju suvremene vizualne umjetnosti, svi su medijski i po mnogo čemu različiti ali ih spaja jedinstveni jezik suvremene vizualne umjetnosti koji sve razlike izravnava i čini da određene točke budu relevantne u njihovom pređenom umjetničkom putu“, rekla je Nela Tonković.

Multikulturalna scena

Prigodom otvorenja izložbe nazočne su na svojim materinskim jezicima (mađarskom, slovačkom, hrvatskom, rusinskom i rumunjskom) pozdravili ravnatelji manjinskih zavoda za kulturu. Inicijator i suorganizator izložbe u Subotici bio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

„Ne želimo biti izdvojeni već biti integralni dio multikulturalne scene Vojvodine. Ovo su pravi povodi i načini da dio našeg stvaralaštva bude prezentiran javnosti. Ostali zavodi su se više nego dobro odazvali pozivu, kustosica je odabrala po jednog mladog umjetnika i u sinergijskom djelovanju uspjeli smo organizirati ovu sjajnu izložbu“, kazao je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Izložba Slikom zajedno moći će se u Subotici pogledati do 12. listopada, nakon čega kreće na svoju vojvođansku „turneju“. U Novom Sadu će biti priređena u dvorcu Egység (od 22. do 31. listopada), u Zrenjaninu u Kulturnom centru Zrenjanina (od 21. do 28. studenoga) te na koncu u Senti u tamošnjem Gradskom muzeju (od 5. do 28. veljače 2019. godine).

Galeriju slika sa izložbe možete pogledati i na sljedećoj poveznici: https://www.facebook.com/pg/niuhrvatskarijec/photos/?tab=album&album_id=2102566069754888

Izvor: Hrvatska riječ (D. Bašić Palković)

Obaveštenje o kolačićima