Jubilej tekijskog svetišta i na kalendaru

Objavljeno: 02.11.2015. Pregleda: 2

Tekije 300 obljetnica2014 logoPrema višestoljetnoj tradiciji, kojom se vjernici petrovaradinskoga dekanata opraštaju posljednje nedjelje listopada od čudotvorne Bogorodičine slike u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, 25. listopada 2015. godine, služena je posljednja ovogodišnja sveta misa, kojom je završeno godišnje hodočašće i bogoslužje u ovom srijemskom, marijanskom svetištu. Iako se čudotvorna Gospina slika od 2008. godine ne prenosi u crkvu sv. Jurja kao njezino nekadašnje zimovalište, već ostaje na oltaru, dostupna hodočasnicima preko cijele godine, običaj „zatvaranja Tekija“ bio je i ostao svečani liturgijski čin u kojemu sudjeluje znatno veći broj vjernika hodočasnika.

Kalendar2016 TekijeA da će hodočasnici iduće godine biti u prilici svakodnevno promatrati čudotvornu Gospinu sliku u svojim domovima, postalo je očito nakon svete mise kada je ravnatelj svetišta vlč. Stjepan Barišić predstavio rimokatolički kalendar s 12 listova u nakladi svetišta za 2016. godinu, koja je u povodu obilježavanja 300. obljetnice svetišta Gospe Tekijske proglašena jubilarnom hodočasničkom godinom.

Poslije uvodnih riječi ravnatelja svetišta i njegova osvrta na povijest kalendara općenito, o pokretanju nakladničke djelatnosti svetišta 1971. godine govorio je voditelj svetišta Petar Pifat, ističući kako je idejni tvorac toga pothvata bio tadašnji ravnatelj svetišta, franjevac konventualac Dominik Kamenski. Njegove plemenite i razborite ideje bile su poticaj kasnijem ravnatelju Stjepanu Mileru da nakladničku djelatnost svetišta razvije i proširi na različite tiskovne artikle, koji su i danas vrlo prepoznatljivi na tržištu u zemlji i inozemstvu. U okviru prezentacije, nazočnima je u vidu multimedijalnog prikaza predstavljen izgled novoga kalendara s 12 listova za 2016. godinu, uz tumačenje odabira fotografija, njihova značenja i značaja u simbolici svetišta. Na koncu programa istaknuto je kako će prihod od kupnje ovoga autentičnog i umjetnički izrađenog kalendara biti utrošen u svrhe prijeko potrebne obnove svetišta u godini velikog jubileja.

Izvor: Hrvatska riječ

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima