Književno stvaralaštvo Hrvata u Vojvodini – tema novog trobroja časopisa Riječi

Objavljeno: 10.06.2011. Pregleda: 53

Novi broj časopisa ogranka Matice hrvatske iz Siska Riječi - riječ je o trobroju 01-03 za 2011. godinu - donosi izbor iz suvremenog književnog stvaralaštva Hrvata u Vojvodini što ga je sačinio ravnatelj Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. Riječ je antologijskom izboru u kojem je zastupljeno pjesništvo, zatim prozno stvaralaštvo (roman, kratke priče, drame), te eseji, književna kritika te jedno djelo iz književne povijesti, čiji autori pripadaju novom naraštaju hrvatskih književnika u Vojvodini.

U uvodnom eseju Žigmanov je istaknuo kako je riječ o naraštaju, koji je unutar sebe „heterogen po cijelom nizu kriterija, ali koji nema književno iskustvo vezano za zajednički jugoslavenski kulturni prostor, budući da se u književnom životu javlja nakon raspada bivše jugoslavenske države. Njihova su djela i opusi najčešće ulančena u krhke konture suvremene hrvatske književnosti u Vojvodini".

„Osim što su donijeli određeno tematsko i izričajno osvježenje, književni stvaraoci novog naraštaja Hrvata u Vojvodini uvelike su nadomjestili praznine u pojedinim književnim vrstama. Drugim riječima, njihovim dolaskom na scenu, osnažena je znanstvena autorecepcija vlastite povijesti, krhka književna kritika dobila je i na kvantiteti i na kvaliteti, esejistika se postupno odomaćila, a književnost za djecu suvereno je područje nekoliko pisaca", ocijenio je priređivač Žigmanov.

Izbor iz suvremene hrvatske književnosti u Vojvodini, kako je naveo Žigmanov, „nastojao je pratiti autorsku, književno-vrsnu, stilsku i umjetničku pluralnost novoga naraštaja hrvatskih književnika iz Vojvodine. Pri tomu, osim što su književnici morali pripadati novom naraštaju, naraštaju koji je svoje ozbiljnije prvijence objelodanio 90-ih godina XX. stoljeća i u prvom desetljeću XXI. stoljeća bez obzira na životnu dob, u ovom se izboru držalo vrlo jasnih estetskih kriterija - odabir djela je, naime, u sebe uračunavao zahtjev za znanstvenom ili umjetničkom relevancijom".

Temat otvara esej priređivača Tomislava Žigmanova „Iskre svjetlosti i odbljesci popudbine - Izbor iz književnog stvaralaštva novog naraštaja Hrvata u Vojvodini". Slijedi književno-povijesna studija Petra Vukovića „Počeci 'ženskoga pisma' u Bunjevaka", zatim ulomci iz romana Ante Vukova „Kuća porcelanske lutke - A porczellánbaba háza", iz kratke priče Tomislava Žigmanova „Snovi su u Cile krhki kao svile" i drame Stjepana Bartoša „Nevada" te crtice iz književnosti za djecu Marine Balažev, dok je esejistika je zastupljena ulomkom iz eseja Tomislava Žigmanova „Pripadati ili ne?". Izbor iz pjesništva otvaraju pjesme u prozi Mirka Kopunovića, a novi naraštaj hrvatskih pjesnika iz Vojvodine predstavljaju još i pjesme Marka Kljajića, Blaženke Rudić, Željke Zelić i Zvonka Sarića. Izbor iz književne kritike čine uradci Petra Vukovića, Zvonka Sarića i Draška Ređepa, kao autora starije generacije, no koji svoje radove objavljuje na srpskom. Na koncu, objavljene su i „Bio-bibliografske bilješke o autorima" te „Odabrana bibliografija o suvremenoj književnosti Hrvata u Vojvodini".

Obaveštenje o kolačićima