Književna večer uoči Dužijance 2016.

Objavljeno: 08.08.2016. Pregleda: 40

Knjiz vecer Dužijanca2016 pozivnica mU četvrtak, 11. kolovoza, u svečanoj dvorani HKC Bunjevačko kolo, bit će upriličena književna večer u organizaciji Katoličkog društva Ivan Antunović. Književna večer bit će posvećena obilježavanju 15. obljetnice smrti prof. Bele Gabrića, a o njemu će govoriti mons. dr. Andrija Anišić. Na večeri će biti riječi i o hrvatskom skladatelju i dirigentu Milanu Asiću, a u povodu 30. obljetnice njegove smrti. Početak je u 19 sati.

Bela Gabrić (Subotica, 10. ožujka 1921. - 4. kolovoza 2001.) je bio istaknuti bački hrvatski kulturni djelatnik i pisac iz Vojvodine. Veliki doprinos hrvatskoj kulturi je dao kao sakupljač hrvatskih bunjevačkih narodnih pjesama i običaja, čemu je posvetio cijeli svoj život. Za njega kažu da je nesebično cijeloga sebe i svoj rad unosio u napredak društva i razvitak zajednice u kojoj je živio. Velikan kulture i duha, velikan bačke ravnice prof. Bela Gabrić, zadužio je svojim djelom sadašnje i buduće naraštaje.

Milan Asić (23. kolovoza 1917. - 19. rujna 1986.), hrvatski skladatelj, glazbenik i dirigent, u Suboticu se doselio iz Zagreba. Od 1945. do odlaska u mirovinu, bio je čelnim čovjekom glazbenog odjela subotičkog HNK (koje je kasnije preimenovano u „Narodno pozorište“), potom je bio u Opernom ansamblu i na koncu šef-ravnatelj Subotičke filharmonije. Sa suprugom, solo sopranisticom Jelkom Asić, činio je istaknuti dvojac subotičke opere. Skladao je ozbiljnu glazbu, pisao je i uglazbljivao komade za kazalište (koračnice, tanga, valcere, pjesme), zabavne melodije te zborne i solo pjesme koje su imale nadahnuće u vojvođanskoj tematici, uskrsne motete i napjeve.

Priređivanje književne večeri su pomogliGrad Subotica i Hrvatski Caritas.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima