Književne i umjetničke prakse i interpretacije u „Novoj riječi“ za 2020.

Objavljeno: 15.03.2021. Pregleda: 75

U sunakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ dvobroj časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ za 2020. godinu donosi raznolik i bogat sadržaj. I ovaj je dvobroj obogaćen grafičkim prilozima Darka Vukovića iz Petrovaradina. Sadržaj je na 350 stranica podijeljen na devet cjelina u kojima su tekstovi trideset četvero autora, različite dobi, a među njima su i mladi suradnici kojima uredništvo otvara prostor za objavu vlastitih književnih uradaka.

U prvoj cjelini pod nazivom Duhovna lirika Hrvata u Vojvodini nalazi se lirika sedamnaestero pjesnika koja pokazuje široku lepezu duhovne poezije. U ovom su bloku zastupljeni pjesnici: Ljubica Kolarić-Dumić, Lajčo Perušić, Marko Kljajić, Josip Dumendžić – Meštar, Marica Mikrut, Ivan Andrašić, Katarina Čeliković, Mirjana Jaramazović, Ljiljana Žegarac-Tenjović, Željko Šeremešić, Josipa Dević, Blaženka Rudić, Tomislav Žigmanov, Željka Zelić Nedeljković, Anita Đipanov Marijanović, Nevena Mlinko i Darko Baštovanović.

Nova riječ nastavlja s praksom prikazivanja književnosti naroda s kojima na ovim prostorima stoljećima živimo. Stoga u tematu Književnosti u prijevodu donosi Suvremeno pjesništvo Slovaka iz Vojvodine prikazujući isječak iz književnosti vojvođanskih Slovaka – u izboru pjesnikinje Zdenke Valent Belić. Tako čitamo pjesme koje potpisuju pjesnikinje i pjesnici: Vjera Benkova, Mihal Đuga, Martin Prebuđila, Ladislav Čáni, Katarina Hric i Zdenka Valent Belić. U ovom je bloku stalni suradnik Nove riječi Neven Ušumović u tekstu Junak literarne sekcije prikazao slavnog Subotičanina Dezsőa Kosztolányija (1885. – 1936.) i njegovu knjigu proze Kornél Esti.

U stalnoj rubrici Kritička iščitavanja hrvatske književnosti u Vojvodini zastupljeni su radovi Vladimira Nimčevića (Fruškogorski kružok i petrovaradinski Fruškogorac), Klare Dulić Ševčić (Aleksa Kokić danas i zašto mu dugujemo sjećanje), Lajče Perušića (tekstovi: Matija Dulić i Marga Stipić – Žene književnice starije generacije u Hrvata u Bačkoj, te o knjigama proze Mirka Kopunovića i Ruže Silađev), Nevena Ušumovića (Naježena naelektrizirana Bačka – Ivan Vidak: Radio Siga) te Darka Baštovanovića (Sonet u recentnom pjesništvu Hrvata u Vojvodini u 20. i 21. stoljeću).

U cjelini Građa hrvatske književnosti u Vojvodini i interpretacije časopis objavljuje rad Vladimira Nimčevića pod nazivom Život i djelo Matije Evetovića od 1925. do 1941.

Peta cjelina pod nazivom Obrade i interpretacije umjetničkih praksi donosi rad Nevene Mlinko i Darka Baštovanovića Kazalište u Subotici u izabranim teatrološkim radovima Josipa Buljovčića i Milovana Mikovića te Mirka Ćurića Na rubu svega, a tako velika i važna – Olga Šram: Cilika Dulić Kasiba.

Zanimljiv je blok Kulturna baština Hrvata u Banatu u kojem mladi suradnik Zavoda Dalibor Mergel prikazuje starčevačke Hrvate i proces mađarizacije u Austro-Ugarskoj, a Aleksandar Skenderović piše o Balintu Vujkovu i karaševskim Hrvatima.

Nastavljajući predstavljanje Hrvatskog nakladništva u nultom desetljeću, priređivač Neven Ušumović opisuje i donosi izbor deset proznih naslova objavljenih u 2008. godini.

Stalna rubrika Čitanja književne produkcije donosi šesnaest prikaza knjiga, koje potpisuje devet suradnika časopisa: Davor Bašić Palković, Vladimir Nimčević, Katarina Čeliković, Zoltan Sič, Spasoje P. Hajduković, Nevena Mlinko, Filip Čeliković, Tomislav Žigmanov i Mirko Ćurić.

Bogatim i sadržajnim Kulturno-društvenim dokumentarijem (prosinac 2019. – studeni 2020.) tradicionalno završava dvobroj Nove riječi za 2020., a rad je stalne suradnice Bernadice Ivanković. Lektorice su Katarina Čeliković i Ivana Petrekanić Sič, a korekturu časopisa uradio je Mirko Kopunović.

Časopis se može nabaviti u prostorijama Zavoda u Subotici na adresi Laze Mamužića broj 22 po cijeni od 500,00 dinara. Također, može se poručiti telefonom na broj 024/535-533 ili e-mailom na adresu ured@zkvh.org.rs

ZKVH


Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima