Koncert „Matija svira Arsena“ u Novom Sadu

Objavljeno: 08.07.2016. Pregleda: 37

matija dedic 1 mKoncert pijaniste Matije Dedića pod nazivom Matija svira Arsena, kojim će ujedno biti predstavljen istoimeni album, bit će održan u Novom Sadu, u petak, 5. kolovoza 2016. godine, u Vrtu Srednjoškolskog doma (Ul. Nikolajevska br. 1), s početkom u 21 sat. U slučaju lošeg vremena koncert će biti održan u Sinagogi, s početkom u 21 sat!

Prodaja ulaznica i informacije o koncertu mogu se dobiti u Muzičkoj omladini Novog Sada – Katolička porta 2/2, radnim danima od 8 do 14 sati, kao i dva sata pred početak koncerta na mjestu održavanja. Cijena ulaznice za koncert je 800 dinara, a on-line rezervacije mogu se izvršiti na web stranicama www.muzickaomladina.org.

Na, do sada, posljednjem albumu Matija svira Arsena, tonski je zabilježeno 12 legendarnih pjesama jednog od najutjecajnijih hrvatskih skladatelja, kantautora, književnika i slikara – Arsena Dedića. Sve što znaš o meni, Dida moj, Kuća pored mora, Moderato cantabile, naslovne teme iz filma (TV serijе) Glembajevi i serije U registraturi samo su neke od čuvenih melodija velikog hrvatskog umjetnika koje se nalaze na ovom izdanju. Matija je na albumu „ugostio” i Massima – u pjesmi Razgovor s konobarom, kao i gitarističkog virtuoza Miroslava Tadića u kompoziciji Ne plači.

Matija svira Arsena osvojio je čak četiri nagrade „Porin“: za najbolje izvođenje džez glazbe, najbolji aranžman, najbolji instrumentalni album, kao i za najbolje instrumentalno izvođenje izvan klasične i džez glazbe, nagradu koju je za kompoziciju Ne plači Matija podijelio s Miroslavom Tadićem.

Dodjeli „Porina“ prethodio je koncert u Zagrebačkom kazalištu mladih. „Od koncerta koji je rasprodan dva tjedna uoči najavljenog termina očekivalo se mnogo. I Matija Dedić sinoć je u prepunom Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) ispunio sva očekivanja. Poveo je publiku na ono rijetko putovanje, koje svi priželjkujemo, ispunjeno savršenom jednostavnošću, strašću, emocijom i, naposljetku, dozom dječje zaigranosti koja nam je katkada svima potrebna. Od uvodnog prizora – Glembajeva do završnog Razgovora s konobarom Matija je na najljepši i najčišći način odao počast umjetnosti svog oca. Briljantno je svirao Arsena i Sve bilo je muzika! Dedića mlađeg publika je snažnim pljeskom na pozornicu vraćala pet puta. Rijetko viđeni bis(ovi).“ (Zoran Tučkar/Muzika.hr)

„Ovaj album se dogodio u trenutku jednog mog emotivnog stanja, na vrhuncu pijanističke vještine i u predivnom ambijentu dvorane Vatroslava Lisinskog”, objašnjava Matija. „Žao mi je što otac neće čuti ovaj album jer mislim da bi on sad bio zbilja zadovoljan i to iz puno razloga”. Dalje, pričajući o svom albumu, Matija ne skriva zadovoljstvo zbog uspjeha postignute željene zlatne sredine – da slušatelji prepoznaju pjesme njegovog oca, ali isto tako da u njima iznese svoje pijanističke, konceptualne i harmonijske zamisli, na kraju još dodajući da je ovo za njega bilo jedno „osjetljivo muzičko putovanje”.

A upravo ta obiteljska povezanost, uz naravno Matijin pijanistički stil i pristup, dala je svakoj kompoziciju s albuma snažan emotivan naboj.

Osvrt na album Matija svira Arsena dao je i poznati hrvatski muzički kritičar i publicist Hrvoje Horvat: „Od početka albuma s naslovnom temom iz Glembajevih, preko Ni ti ni ja i U registraturi, svečana atmosfera, u kojoj tonovi tipaka klavira kao ledene suze padaju u vaše uši, vode vas terenom klasika domaće glazbe, ali na drugi način od kolektivno zapamćenog. Matija je svjestan da brzopotezna svirka nije ono što se traži, umjesto toga odmjerenost i fascinantna lakoća u proširivanju osnovnih tema vode vas na putovanje u raznim smjerovima… Iako se radi o intelektualnom pristupu glazbi, album Matija svira Arsena ne gubi ništa od duhovnosti. Dapače, radi se o glazbi koja je pomirila vrhunski pijanizam i izniman ljudski faktor. U ovom slučaju dva vrlo bliska ljudska faktora”.

Izvor: Muzička omladina

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima