Kraljice u Tavankutu

Objavljeno: 18.06.2017. Pregleda: 27

Kraljice u TavankutuBlagdanom Duhova završava se uskrsno vrijeme, a uz taj blagdan silaska Duha svetoga bunjevački su Hrvati vezali običaj kraljice. Kraljice, na sam blagdan odjevene u narodnu nošnju s kraljičkim krunama na glavi koje simboliziraju proljeće, donose blagoslov obiteljima.

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec, u suradnji s mjesnom župom Srca Isusova, organiziraju ovaj lijepi tradicijski običaj više od dva desetljeća. U prijepodnevnim satima kraljice su se spremile za misu i sve vjernike na početku pozdravile „ljeljenjem“ u crkvi, te su sudjelovale na euharistiji. Nakon mise ispred crkve otpjevale su nekoliko prigodnih kraljičkih pjesama, za što su ih župljani darivali.

U popodnevnim satima kraljice su išle u ophod obitelji. Tijekom blagdanskog popodneva Tavankutom su se čule kraljičke pjesme, a zvuk je izmamio na ulicu mještane koji su iščekivali njihov prolazak.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • Izložba Snagom svetog Josipa u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima