Likovna kolonija Ivan Gundić Ćiso - Dalmata

Objavljeno: 08.09.2023. Pregleda: 25

HKD Vladimir Nazor iz Stanišića organiziralo je u subotu, 26. kolovoza 2023 godine., XV. Međunarodnu likovnu koloniju Ivan Gundić Ćiso – Dalmata. Kolonija je održana u prostoru Lovačkog doma u Kupusini. Sudjelovali su ili radove priložili umjetnici iz Sombora, Subotice, Beograda, Koluta, Čonoplje i Cernika (Hrvatska).
Jedan od sudionika kolonije bio je Mišo Gusić, rođeni Stanišićanac, koji je iz Sombora i Stanišića otišao zbog studija i više se nije vraćao. Sada je profesor u Cerniku.
„Sombor je kao neka scenografija za sliku. Kažu ima puno slikara u Somboru, pa neka ih ima. Sombor je grad turizma i umjetnosti, bogate povijesti u kojoj su značajnu ulogu imali i Hrvati. Treba praviti kompromise, surađivati, ne samo mi umjetnici već i drugi", kaže Gusić.
Slikar amater iz Sombora Milorad Rađenović Đene sudjelovao je na nekoliko kolonija stanišićke udruge.
„Iza mene je sigurno 500 kolonija. Može se na svakoj koloniji nešto naučiti, naročito mi koji nemamo akademiju. Uvijek kažem da su likovne kolonije naše akademije. Jedni od drugih učimo", kaže Rađenović.
Predsjenik HKD-a Vladimir Nazor Ivan Karan podsjeća da kolonija nosi ime akademskog slikara i likovnog pedagoga iz Stanišića Ivana Gundića Ćise, koji je posljednjih godina svoje radove potpisivao s Dalmata.
„Bio je omiljeni nastavnik. Za njegov život vezane su brojne anegdote koje se i danas prepričavaju. Studirao je u Rijeci, gdje je završio i poslijediplomske studije. Bio je uspješan slikar i imao je izložbe u dvadesetak mjesta. Smatrali smo da treba nastaviti čuvati sjećanje na njega i zato smo prije 15 godina počeli organizirati likovnu koloniju", kaže Karan.
On dodaje kako posljednje dvije godine financijska sredstva koja za koloniju dobivaju na natječajima nisu ni približno dovoljna za organiziranje kolonije, pa će ovogodišnja biti i posljednja.
„Nisu ta sredstva pokrivala ni 40 posto troškova. Jedini donatori bili su članovi društva i uredništva emisije Glas Hrvata. Hvala svima koji su do sada pomogli, pa makar i minimalno, ali ovo što se desilo ove godine smatram potcjenjivanjem našeg društva, manifestacije, aktivnosti koje Vladimir Nazor ima i nas Hrvata Dalmatinaca u Stanišiću", obrazlaže Karan odluku o gašenju kolonije.
Ivan Gundić Ćiso rođen je 1947. godine u Riđici. Učiteljsku školu završio je u Somboru, a diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Rijeci u klasi Antona Depopea. Bio je član Saveza udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije, Udruženja likovnih umjetnika Vojvodine i Associaton Internationale des Arts Plastiques. Izlagao je u Riđici, Stanišiću, Somboru, Subotici, Novom Sadu,Vršcu, Zrenjaninu, Kikindi, Gornjem Milanovcu, Nišu, Pirotu, Beogradu. Umro je 2000. godine.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima