Likovna kolonija u Surčinu

Objavljeno: 01.11.2016. Pregleda: 12

likovna kolonija u surcinuKišne jesenske dane pretposljednjeg vikenda listopada u Surčinu obojili su toplim bojama slikari Hrvatske likovne udruge Croart iz Subotice. Šest slikara s predsjednikom Josipom Horvatom odazvali su se pozivu Hrvatske čitaonice Fischer i vlč. Marka Kljajića, pokrovitelja cjelokupnog događanja. Članovi CroArt-a koji su sudjelovali su: Ružica Miković Žigmanov, Snežana Buljovčić, Jasmina Tabaković, Nela Horvat, Mihajlo – Mišo Boroš i Ivan Šrajber.

Likovna kolonija počela je 21. listopada u ugodnom ambijentu čitaonice Fischer prepunom knjiga, slika i starinskih detalja. Gosti i domaćini su se upoznavali uz glazbu koje je izvodio sastav glazbene sekcije čitaonice Fischer Momci s Orešca. Čule su se stare srijemske i bunjevačke pjesme. Goste je posebno oduševio mladi član ovog sastava Darko Kendrić svojim izvođenjem na buzukiju.

Domaćini su 22. listopada poveli goste u obilazak dva izletišta na koja su Surčinci ponosni. Prvo je Bojčinska šuma koja se nalazi na kraju sela Progar, izletište je staro desetljećima. Drugo je nautičko selo Biser u Boljevcima omiljeno mjesto za izlete kojem se može prići s vode ploveći rijekom Savom ili vožnjom od Surčina kroz srijemska sela.

Opušteni nakon jutarnje šetnje umjetnici su se u toplom ambijentu čitaonice prepustili svojoj kreativnosti i slike su se nizale. Prostorije čitaonice ispunila je tiha muzika i predani rad umjetnika.

Surčinci su tiho, da ne ometaju umjetnike, postrani, pripremali u kotliću specijalitete.

Tako je stigla i nedjelja. Poslije mise u 9 sati slikari su pripremili izložbu svojih djela u prostoru i ambijentu crkve Presvetog Trojstva. Domaćini su uživali u djelima svojih gostiju. Bilo je pejzaža, mrtve prirode, portreta, rada na svili...

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (K. Naglić)

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima