LVIII. Znanstveni kolokvij u Zemunu „Uskrsni običaji srijemskih Hrvata i Hodočašće Snježnoj Gospi na Tekijama“

Objavljeno: 18.02.2019. Pregleda: 7

LVIII. Znanstveni kolokvij ZKVH-a na teme Uskrsni običaji srijemskih Hrvata i Hodočašće Gospi tekijskoj bit će održan u nedjelju, 24. veljače (februara) 2019. godine, s početkom u 11 sati u vjeronaučnoj dvorani župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu. Uvodničarke su studentice Marija Rojko i Ines Siuc, studentice.

O temi Uskrsni običaji srijemskih Hrvata govorit će Marija Rojko. Ona će predstaviti rezultate terenskog istraživanja provedenog na proljeće 2017. i 2018. godine na području Srijema kojeg su provele izlagačica Marija Rojko te kolegice Matea Šostarić i Petra Benčec. Istraživani lokaliteti su Zemun, Nikinci, Srijemska Mitrovica, Golubinci, Petrovaradin, Ruma i Hrtkovci. U istraživanju se daje osvrt na uskrsne običaje srijemskih Hrvata na spomenutom području. Razdoblje koje je zahvaćeno seže od Pepelnice, preko korizme, Cvjetnice, Velikog tjedna, samog Uskrsa i dana koji se slave nakon uskrsne nedjelje.

Ines Siuc će govoriti o temi Velike Tekije – Hodočašće srijemskih Hrvata Snježnoj Gospi na Tekijama. Izlaganje donosi opis hodočašća i njegove mijene unatrag posljednjeg stoljeća, opisuje prakse i procesije na samom hodočašću s posebnim osvrtom na ulogu žena kao prenositeljice pobožnosti i svećenika kao utjecajnih čimbenika u iskazivanju te pobožnosti. Podatci su prikupljeni polustrukturiranim intervjuima u Srijemskoj Mitrovici, Petrovaradinu i Novom Slankamenu, te Rumi i Hrtkovcima, kao i promatranjem sa sudjelovanjem na same hodočasničke dane u kolovozu.

Marija Rojko rođena je 1996. godine u Čakovcu. Svoje djetinjstvo provodi u Palovcu, a osnovnu školu pohađa u Maloj Subotici. Srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Prvoj gimnaziji u Varaždinu, smjer opća gimnazija. Godine 2014. upisuje prvu godinu studija etnologije i kulturne antropologije i informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tri godine kasnije upisuje diplomski studij etnologije i kulturne antropologije te muzeologije i upravljanja baštinom kojeg i dalje pohađa.

Ines Siuc rođena je 1995. u Zagrebu. Srednjoškolsko obrazovanje je stekla u IV. jezičnoj gimnaziji Zagreb na dvojezičnom engleskom programu. Godine 2014. upisuje studije etnologije i kulturne antropologije i judaistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Akademske godine 2016./2017. upisuje diplomski studij etnologije i kulturne antropologije i judaistike. Za objavljeni rad u Godišnjaku za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata o hodočašću na Velike Tekije dobila je 2018. godine nagradu Franjo Marković Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kolokvij i izlaganja studentica su plod Prakse terenskih istraživanja koje provodi Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Istraživanje je realizirano u suradnji Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Zavoda, pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Milane Černelić.

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima