LX. Znanstveni kolokvij „Bereg – 700 godina kontinuiteta (1319. – 2019.)“

Objavljeno: 18.07.2019. Pregleda: 0

beregLX. Znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu Bereg – 700 godina kontinuiteta (1319. – 2019.) bit će održan u subotu, 27. srpnja (jula) 2019. godine, s početkom u 19 sati u Šokačkoj kući u Beregu (Strossmayeropva br. 14).

Predavač je Vladimir Nimčević, master povijesti.

Tijekom izlaganja na Kolokviju prikazat će se u kratkim crtama sedmostoljetna povijest ovoga mjesta u kojemu žive šokački Hrvati. Bereg se prvi puta spominje u izvorima 1319. godine kao posjed plemenitaške obitelji Bécsei. Svoj gospodarski značaj ne gubi ni nakon uspostavljanja stoljeća i pol duge turske vlasti u Srednjem Podunavlju (1541. – 1686.). U administrativnom smislu bio je podređen somborskoj nahiji, a u duhovnom Kalačkoj nadbiskupiji. Poslije sloma turske vlasti Bereg ulazi u sastav Ugarske kao posjed Dvorske komore. Dva stoljeća duga Austro-ugarska vladavina imala je veliki utjecaj na razvoj Berega. U to vrijeme gradi se crkva sv. Mihovila i osnovna škola. Nakon propasti Austro-Ugarske 1918., Bereg šalje svoje zastupnike na Veliku narodnu skupštinu u Novom Sadu 25. studenog 1918. (Ilija Dekić i Josip Ilić). Oduševljenje za novu jugoslavensku zajednicu uskoro je zamijenilo duboko razočaranje. Međutim, nepokolebljivi i istrajni, Berežani su se priključili i isticali u borbi za nacionalni i kulturni opstanak Hrvata u Vojvodini sve do danas.

Vladimir Nimčević rođen je 29. prosinca 1991. godine u Subotici. Studirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, stekavši zvanje master povijesti. Živi u Bajmaku. Trenutačno je vanjski suradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Pronalazi i proučava povijesne izvore koji se tiču njegova roda – Bunjevaca i Šokaca, a rezultate istraživanja objavljuje u mjesnoj periodici.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
  • Izložba Matkoviću u čast povodom 100. obljetnice rođenja
  • V. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • 21. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima