Manifestacija Srijemci Srijemu 2022. održana u Šidu

Objavljeno: 17.10.2022. Pregleda: 61

Susret kulturnih udruga iz Srijema, manifestacija Srijemci Srijemu održana je 1. listopada 2022. godine u Kulturno-obrazovnom centru u Šidu. Kroz pjesmu, ples, tamburašku glazbu, literarni i kreativni rad svoje umijeće predstavilo je osam hrvatskih udruga koje djeluju na području Srijema: HKPD Matija Gubec iz Rume, Zajednica Hrvata Zemuna Ilija Okrugić i Društvo hrvatske mladeži Zemuna, HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, HKPD Jelačić iz Petrovaradina, HKPD Tomislav iz Golubinaca i domaćini HKD Šid iz Šida. Bogatim kulturno-umjetničkim programom, izvedbom plesova, glazbe i pjesama članovi hrvatskih udruga iz Srijema još su jednom dokazali svoju spremnost i želju za očuvanjem kulturne baštine i nacionalnog identiteta.

Istina u koju vjerujemo i s kojom živimo

Ovo je deseta godina kako Hrvatsko nacionalno vijeće organizira manifestaciju Srijemci Srijemu, kojoj je svake godine domaćin drugo mjestu u Srijemu gdje postoje i aktivno rade hrvatske udruge. Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo je manifestaciju Srijemci Srijemu manifestacijom od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Srbiji.
„Svaki sudionik programa, ali i oni koji su u publici, mogu vidjeti da je ponos biti Hrvat, što nam je i kampanja u ovom popisu. Svakako da je veliki značaj da na njima prisustvuju i predstavnici lokalnih samouprava kao što su s nama na ovogodišnjoj manifestaciji bili predstavnici Općine Šid. Nadam se da će se suradnja s njima nastaviti i u budućnosti. Također, iznimno nam je drago što je Radio-televizija Vojvodine prenosila događaj kako bi Hrvati u Srbiji bili vidljiviji i u pozitivnom svjetlu, a ne u nekoj negativnoj medijskoj konotaciji što je često slučaj“, izjavila je predsjednica krovne institucije hrvatske zajednice u Srbiji Jasna Vojnić prilikom obraćanja prisutnima i dodala:
„Ne mogu ne govoriti o popisu koji je službeno počeo u Srbiji i sve vas toplo pozivam da se zaista izjasnimo našim pravim imenom. Poruka za predstojeći popis jest i zajednička poruka koju i država šalje svim nacionalnim manjinama, a to je da su nacionalne manjine bogatstvo Srbije, da se svatko ima pravo slobodno izjasniti i posebno iskazati svoju nacionalnu i vjersku pripadnost i jezik kojim se služi. Hvala svima koji su dali potpis za Hrvatsko nacionalno vijeće da imamo krovnu instituciju naredne četiri godine i hvala svima koji to još žele učiniti. Dakle, i popis i potpis. Popisivač će vam reći da niste dužni u rubrici se izjasniti o svojim nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i jeziku. Nismo obavezni, ali smo obavezni prema našim djedovima, prema našim očevima, unucima i prema istini koju svi mi ovdje vjerujem, živimo“.

Zajedništvo na pozornici i nakon toga

Srijemci Srijemu su prvi puta održani prije deset godina u Srijemskoj Mitrovici. Jedan od organizatora manifestacije je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. „Prije deset godina je započela jedna manifestacija koja ne samo da treba imati budućnost nego bi trebala biti osnova našeg rada. Bilo je to traženje kako susret pretvoriti u pokazivanje i prikazivanje svog godišnjeg rada. Činilo se da bi se moglo na tu temu kazati nešto što mi radimo, kako živimo i kako djelujemo. Onda smo shvatili da je najvažniji susret, zajedništvo, motivacija jedni drugih. Da pokažemo ono što volimo, kako volimo i kako radimo. Bilo je godina kada to nije bilo jednostavno i lako, ali ipak su se svake godine okupljale udruge. Sada mogu reći da su neke udruge pasivne, neke udruge su nove, ali opet imamo jedan prosjek udruga koje svake godine pokažu djecu, mlade, pa i one najstarije. Rekla bih da kada gradiš na prošlosti, kada si u sadašnjosti svoj na svome, onda to tek u budućnosti ima svoju jačinu. Moramo gledati u budućnost. Gledali smo djecu, mlade koji su svirali i plesali i možemo reći da hrvatska zajednica ipak ima budućnosti i u Srijemu. Zajedništvo nam je na pozornici i nakon toga. To nam je prioritet u današnjem vremenu, jer amaterske udruge rade u vrlo teškim uvjetima i tu se često sve zasniva na ljubavi i na entuzijzmu“, kazala je Katarina Čeliković.

„Posebno je značajno što se manifestacija održava u vrijeme popisa stanovništva i pred izbore novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća. Nadamo se da ćemo i mi imati predstavnike u našoj krovnoj instituciji. Bio nam je veliki izazov organizirati ovaj kulturni događaj, ali smo sretni što smo zajedničkim snagama s organizatorom u tome uspjeli. Drago mi je što smo okupili stare i nove članove Društva i što smo uspjeli pripremiti se i predstaviti u pravom svjetlu. Nakon ove manifestacije HKD Šid će intenzivirati svoj rad, posebno rad folklorne i tamburaške sekcije i pripremati se za nova druženja“, kazala je predsjednica HKD-a Šid Zorica Šafarik.

„Bilo je važno pronaći snagu i iznjedriti pozitivan duh, skupiti snagu i volju i doći u Šid da se konačno vidimo poslije dužeg vremena. Mislim da je sama manifestacija potakla kulturno-umjetnička društva da se pokrenu i krenu intenzivnijim radom. To će svima dobro doći, kako samim udrugama tako i na kulturnom planu i drago nam je da se i u Srijemu nešto pozitivno i lijepo događa“, istaknuo je predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Rume Zdenko Lanc.

Manifestaciji su nazočili predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, Općine Šid, Katoličke crkve u Srijemu, HNV-a, ZKVH-a i NIU Hrvatska riječ. Srijemce Srijemu organizirala je Fondacija Cro-Fond i HKD Šid uz suorganizaciju HNV-a, ZKVH-a, župe Presvetog Srca Isusova u Šidu, župe svete Katarine u Sotu, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Foto: Hrvatska riječ

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima