Marija Brzić: Zaveslaj u kraj

Objavljeno: 04.02.2022. Pregleda: 103

U nakladi Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ iz Subotice, kao 24-ta u ediciji Suvremena poezija, početkom 2022. godine je objavljena knjiga pjesama Zaveslaj u kraj književni prvijenac Marije Brzić iz Surčina. Knjiga sadržava 41 pjesmu svrstanu u pet tematskih cjelina – Duljina momenta, Na vihoru nostalgije, Posljednji pozdrav, Ljetopis jednog srca i Kraj rata.

Urednik knjige je Dragan Muharem. Kako u pogovoru navodi, pjesnikinja svojim stihovima podastire bogati dinamizam vlastita duha. Ističe i kako su pjesme, općenito gledano, zasnovane na ozračju; autoricu ne zanimaju toliko satira, ironija, društveni aktivizam, uključenost, odašiljanje određenih poruka, već ponajprije nutarnji svijet vlastitih dojmova i uspomena.
„Premda potaknuta izvanjskim doživljajnostima – ljubav, život, vrijeme i prolaznost, različita mjesta, osobe… – ne iscrpljuje se tek u pukom pretakanju iskustava u riječi, u prepričavanju, čavrljanju; ona ponire u dubinu, tkâ misao onkraj izrecivoga, dopuštajući čitatelju introspekciju ogoljene nutrine. Svoje zapise oblikuje u stilu vlastitoga intimnog dnevnika“, navodi Muharem.

Uroniti u stihove

Kako dodaje, Brzić u svome pjesničkom iskazu naginje radije k introverziji.
„Ako i otvara, ona ostavlja tek odškrinutim; namjerniku nema druge nego se polagano provući u njezin svijet, pokatkad s nemalim trudom. ‘Uska vrata’ (usp. Mt 7,13) odvajkada su piktogram katarze, oslobađanja nakupina bremenitosti kako bi provrela esencija jastva i zbilje. U takvom nagnuću duha ne potrebuje ekscentričnih ili elitnih ekspresija, već svoju poetiku potkrjepljuje proživljenim iskustvom i činjenicom da ima što reći mjesto da se samo pretvara kako govori. To ovu poeziju čini pomalo i meditativnom; potrebno je doista uroniti u neke stihove kako bi se doprlo do njihova značenja, jer pojedine riječi, slike i metafore isključivo su autoričina intimna referenca. Zato, nemojte joj zamjeriti ukoliko se negdje ne budete lako smjestili“, bilježi Muharem.

Brzić kontinuirano istražuje, promatra, svoja traganja pretače u riječi te istim nagoni čitatelja da joj stupi u trag uskim usjecima koje ostavlja svojim tanahnim zaveslajima.
„Ne bi začudilo da ono što mi naziremo tek mreškanjem, njoj to biva silovitim valovljem. Nesumnjivo se u toj egzistencijalnoj virovitosti rađa želja i potreba za uporištem, usidrenjem. Marija je to pronašla u svom pjesništvu“, zaključuje Muharem.

Knjiga je tiskana potporom Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

O autorici

Marija Brzić rođena je 1994. u Kotoru. Završila je Zemunsku gimnaziju i muzičku školu Kosta Manojlović u Zemunu. Diplomirana je fizikokemičarka.
Poeziju piše od djetinjstva i često objavljuje na svom wordpress blogu. Njezinih deset pjesama uvršteno je u zbirku Srijemska rapsodija u izdanju Literarne sekcije Hrvatske čitaonice Fischer. Pjesme su joj objavljivane i u časopisima Nova riječ i Juhorsko oko. Nastupala je u okviru poetskih večeri Totalno Argh i Poezin 2017. i 2021. godine. Pisala je za elektronički časopis Lifehacker.rs. Nastupala je na manifestaciji Kod Marula u Puli kao dio programa Hrvatska pjesnička mladost Vojvodine.
Živi u Surčinu gdje sudjeluje u radu i aktivnostima Hrvatske čitaonice Fischer s kojom redovito nastupa.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima