Marina Balažev na 42. Zagrebačkoj slavističkoj školi u Dubrovniku

Objavljeno: 05.09.2013. Pregleda: 42

42 slavisticka skola2013-0-mNa inicijativu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i ove, 2013. godine Zagrebačka slavistička škola (42. po redu) osigurala je jednu stipendiju za polaznika iz Vojvodine. Škola se održala u Dubrovniku od 19. do 31. kolovoza, a ovogodišnja stipendistica iz Vojvodine je vanjska suradnica Zavoda, profesorica hrvatskoga jezika i komparativne književnosti Marina Balažev.

 

Inače, Škola je započela s radom 1972. godine s namjerom da potiče i promiče poznavanje hrvatskoga jezika, književnosti i kulture, ponajprije među inozemnim studentima kroatistike/slavistike te među znanstvenicima i nastavnicima na stranim sveučilištima. Središnji je oblik djelovanja Škole organizacija godišnjega seminara koji svojim polaznicima nudi kroatističke sadržaje, organizira lektorate i proseminare, prevodilačke radionice, tematske cikluse predavanja, kulturna događanja i sl.

42 slavisticka skola2013-1-mO otporu, temi ovogodišnjeg hrvatskog seminara za strane slaviste, moglo se čuti u nizu predavanja na kojima su stručnjaci iz različitih perspektiva pristupili temi otpora u hrvatskoj književnosti, kulturi i jeziku. Od predavanja svakako treba istaknuti ono dr. sc. Petra Vukovića pod nazivom Bački Bunjevci i otpor modernizaciji kojim je stranim slavistima pojašnjena problematika identiteta bačkih Bunjevaca.

Novina u odnosu na prijašnje godine jest filmska radionica u sklopu koje su polaznici pod vodstvom Janet Alilović snimili film o 42. seminaru, a koji je bio prikazan na kraju dvotjednog pohađanja lektorata i proseminara.

Više o održanom seminaru možete pročitati ovdje.

Fotografije: Hrvatski plus

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima