Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci

Objavljeno: 16.06.2023. Pregleda: 62

Šokačka grana iz Osijeka organizirala je 2. i 3. lipnja 2023. godine manifestaciju Urbani Šokci s okruglim stolom na temu Advent u tradicijskoj kulturi Šokaca i Bunjevaca koji žive u tri susjedne zemlje. Program je održan u Osijeku i Monoštoru.
Skup okuplja znanstvenike, stručnjake i poznavatelje tradicijske kulture Šokaca i Bunjevaca koji žive u tri susjedne zemlje – Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Suorganizatori Međunarodnog okruglog stola (MOS) su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (Subotica), Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj (Pečuh) te Vinkovački šokački radovi.

Na Tvrđi u Osijeku

Program prvoga dana Urbanih Šokaca održan je u prostorijama Stare pekare na Tvrđi u Osijeku.
U pozdravnim riječima organizator, predsjednik Šokačke grane iz Osijeka Goran Đaković istaknuo je važnost okruglog stola koji je ove godine napunio punoljetstvo, s obzirom na to da se održava osamnaesti put.
„Svaki puta naučimo nešto novo. U biti, nije to novo nego se podsjetimo na neke stvari koje polako zaboravljamo. Upravo je vrijednost u tome što sve to ostavljamo zapisano budućim generacijama. Ovo što mi danas doživljavamo, vidimo, pitanje je za 10, 20, 50 godina hoće li to imati tko prenijeti ako se to ne zapiše", rekao je Đaković.
Prije MOS-a otvorena je izložba fotografija subotičkoga fotografa Augustina Jurige Lica Bačke. Izložbu je otvorila v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković, a prisustvovao je i sam autor.
Juriga je iskazao veliko zadovoljstvo ambijentom u kojemu je izložba postavljena. Prostor je to nedavno obnovljene austro-ugarske vojne pekare u kojemu fotografije nisu okačene galerijski, što se Jurigi veoma svidjelo. Svidjelo mu se, kako je rekao, i što ima izložbu u Osijeku, gradu za koji ga vežu lijepe uspomene.
Otvarajući izložbu Čeliković je prisutne podsjetila kako je život zbroj trenutaka te da je Juriga kroz izložene fotografije prikazao to. Izdvojila je ona fotografiju Lazara Merkovića iza žice snimljenu spontantano na njivi, ženu kako u Monoštoru vozi bicikl u šokačkoj nošnji i telefonira, djeteta koji pali cigaretu...
Moderatorice prvoga dana MOS-a bile su Marija Raguž i Dinka Liščić. U glazbenom dijelu programa nastupili su Ženska i Muška pjevačka skupina Šokačka grana.

Dvije grane hrvatskog stabla

Subotnjom sesijom u Monoštoru, završen je ovogodišnji Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci s temom Advent u tradicijskoj kulturi Šokaca i Bunjevaca.
U Monoštoru je prezentirano deset radova, a moderatorice su bile Katarina Čeliković i Tena Babić Sesar. Sudionici okruglog stola govorili su o adventskim običajima i odijevanju u Sikirevcima, Gradištu, Štitarima, Sonti, Monoštoru, somborskim salašima, okolici Županje. Iako je riječ o različitim prostorima, neki običaji su slični bez obzira na to što je prostor sada razdvojen državnim granicama i što se radi o različitim skupinama hrvatskog naroda.
„Neka granice bilježe neki drugi, ali među nama ih nema", kazala je Čeliković.
Ljubica Gligorević je kao posebnu vrijednost izlaganja istaknula uporabu lokalnih govora koji su se mogli čuti tijekom pojedinih izlaganja.
„Nas stručnjake i znanstvenike vi tako podučavete tom vašem govoru", kazala je Gligorević.
Predsjednik Uduruge Vinkovački šokački rodovi iz Vinkovaca Zvonimir Liščić pohvalio je sudjelovanje mladih koji vole i proučavaju tradiciju, običaje, nošnju jezik.
„Gledajući njih mi stariji ne moramo se bojat da će za pet ili deset godina sve ovo nestati. Podrška ovoj mladosti koja voli svoja mjesta, zapisuje i prezentira", kazao je Liščić.
Čeliković je istaknula kako se ovim okruglim stolom već osamnaest godina radi na većoj vidljivosti bunjevačkih i šokačkih Hrvata kao i tema vezanih za njih. Ocjenjujući skup, navela je kako možemo biti zadovoljni izlaganjima.
„Čuli smo kako je bilo nekad, kako je danas, što je ostalo od nekadašnjih običajnih praksi. Predavanja su pokazala kako promjena tih praksi traje i danas. Istodobno, pokazala su kako bunjevački i šokački Hrvati pripadaju zapadnoj, katoličkoj vjeri i kulturi. Tema koju je skup potaknuo jest svakako razmišljanje o prijenosu običajnih praksi na djecu u budućnosti", rekla je Čeliković.
U ime mjesnog KUDH-a Bodrog goste je pozdravila Anita Đipanov Marijanović, koja je rekla da su monoštorski Hrvati na svojem otočiću okruženi vodama, šumama i plodnim oranicama uspjeli očuvati najvažnije sastavnice svojeg nacionalnog identiteta – a to su jezik (ikavica), vjera i tradicijska kultura.
U glazbenom programu nastupila je lokalna ženska pjevačka skupina Kraljice Bodroga.
Na MOS-u je tijekom dva dana sudjelovalo 11 izlagača iz Srbije i Hrvatske. Teme i predavači bili su: Duhovni aspekt adventa u tradiciji i danas kod Šokaca u Bačkoj (Danijel Katačić), Vrijeme došašća i Božića, reminiscencije i prakse, za medije i javnost (Ljubica Gligorević), Regulacija i udešavanje šokačkoga tradicijskoga života te zabrane intermedijalne izvedbe folklornoga deseteračkoga dvostiha tijekom 19. i početkom 20. stoljeća (Ivan Rončavić), Odnos djece školske dobi prema adventskim pjesmama (Dinka Liščić), Božićni običaji između dva stoljeća u tradicijskoj kulturi Hrvata s druge strane Save (Zvonko Benković), Adventsko vrijeme i običaji u Slavonskom Kobašu (Josip Jagodar), Običaji u doba adventa u Sonti nekada i sada (Ruža Silađev), Tkana, ubirana pregača – materijalizirani artefakt prošlosti kao bitan pokazatelj predbožićnoga vremena (Anita Đipanov Marijanović), Tradicijsko odijevanje u adventu sredinom 20. stoljeća na području našičkoga kraja (Miroslav Šarić), Običaji i tradicijska adventska odjeća u okolici Županje i šire (Janja Juzbašić) i Predbožićni običaji bunjevačkih Hrvata na somborskim salašima (Zlata Vasiljević).
Prezentirani radovi bit će objavljeni u zborniku radova sljedeće godine.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B. i Z. V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima