NAJAVA: Međunarodni okrugli stol – „Urbani Šokci 14“ na temu „Pučka pobožnost Šokaca i Bunjevaca“

Objavljeno: 26.09.2019. Pregleda: 42

pozivnica i program urbani sokci 14 webŠokačka grana Osijek i ove godine, 4. i 5. listopada, organizira manifestaciju Urbani Šokci s okruglim stolom na temu pučke pobožnosti dvaju etniciteta (Šokaca i Bunjevaca) koji žive u tri susjedne zemlje. Nastavljajući dugogodišnju suradnju sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj te ove godine posebno s Vinkovačkim šokačkim rodovima, prvi dan okruglog stola održat će se u Osijeku 4. listopada s početkom u 17 sati, dok će domaćin drugog dijela biti Vinkovački šokački rodovi u Vinkovcima s početkom u 10 sati. Velik broj sudionika govori o tome koliko je Pučka pobožnost Šokaca i Bunjevaca – jučer, danas, sutra tema koja otvara vrata brojnim istraživanjima i podtemama.

Uz sudionike iz svih dijelova Slavonije i Srijema na okruglom stolu o pučkoj pobožnosti Bunjevaca i Šokaca u Bačkoj pričat će znanstvenici i stručnjaci iz Petrovaradina, Subotice,

pozivnica i program urbani sokci 14 str 2 webMonoštora i Sonte, dok iz Pečuha dolaze predstavnici Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj.

Razgovorima o oblicima pobožnosti, spomenicima, vjerovanjima i procesijama prethodit će predstavljanje dvaju recentnih izdanja, u Osijeku će biti predstavljena knjiga muzikologinje Miroslave Hadžihusejnović Valašek Hodi k meni, puče dragi: hrvatske duhovne pjesme franjevačkih rukopisnih kantuala prve polovice 18. stoljeća u Slavoniji i Srijemu, a u Vinkovcima monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Šokaca urednice Milane Černelić. Glazbeni dio programa upotpunit će Ženska pjevačka skupina Šokice iz Šokačke grane i Glazbena škola Josip Runjanin iz Vinkovaca.

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima