In memoriam: s. Mirjam Pančić, glazbenica, zborovoditeljica i poglavarica kuće Družbe sestara Naše Gospe u Subotici (1942. – 2023.)

Objavljeno: 24.01.2023. Pregleda: 192

Nakon duge i teške bolesti, 24. siječnja 2023. godine u Subotici, u 81. godini života, preminula je časna sestra, orguljašica i zborovoditeljica Mirjam (Julijana) Pančić.

Rođena je 6. srpnja 1942. godine u Žedniku. Nakon osnovne škole u Žedniku, s 15 godina otišla je u zagrebački samostan Sestara Naše Gospe. Na tu su odluku utjecale časne sestre koje su službovale u Žedniku, a koje su u njeno selo stigle kad je imala deset godina. Za redovnicu Družbe sestara Naše Gospe zaredila se 1966. godine. Bila je i nadstojnica samostana Sestara Naše Gospe u Subotici.

U Zagrebu je otkriven njezin glazbeni dar. Tako je Mirjam Pančić ondje završila srednju glazbenu školu Vatroslava Lisinskog za teoretske predmete i flautu. Poslije je završila Muzičku akademiju u Zagrebu na teorijskom smjeru za nastavnicu. Usporedno je učila svirati orgulje.

Iste godine kada se zaredila, 1966., postala je orguljašica u Subotici, u crkvi Uskrsnuća Isusova, a od 1973. do kolovoza 2012. kada je umirovljena, bila je orguljašica u katedrali svete Terezije u Subotici.

Godine 1973. osnovala je katedralni zbor, prigodom priprema za proslavu 200. obljetnice početka gradnje crkve sv. Terezije Avilske, danas katedrale-bazilike. Zbor je 1980. godine dobio ime Katedralni zbor Albe Vidaković, u spomen na glazbenoga velikana podrijetlom iz Subotice. Katedralnim zborom ravnala je do kolovoza 2012. godine. Zbor je surađivao s mnogim glazbenicima i vokalnim solistima a najvažnija im je bila suradnja s Milanom Asićem i Subotičkim tamburaškim orkestrom pod vodstvom Stipana Jaramazovića. Godine 1990. pokrenula je Božićni koncert Katedralnog zbora Albe Vidaković i STO-a, čija tradicija održavanja u Subotici traje i danas.

Utemeljiteljica je godišnje smotre dječjih župnih zborova Subotičke biskupije Zlatna harfa čija je koordinatorica bila od osnutka te manifestacije, 1986., do 2008. godine.

Dobitnica je nagrade Pro urbe 2002. godine, za njeno djelovanje na liturgijsko-crkvenom polju, osnivanje i vođenje Katedralnog zbora Albe Vidaković i za dugogodišnje organiziranje Zlatne harfe.

Katedralni zbor Albe Vidaković je za desetu obljetnicu djelovanja 1983. dobio Povelju posebnoga apostolskoga blagoslova od Svetog Oca Ivana Pavla II. a za dvadesetu obljetnicu 1993. dobiva Antušovu nagradu Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović iz Subotice.

Nakon što je prestala voditi Katedralni zbor, s. Pančić osnovala je i vodila zbor sv. Cecilije koji je djelovao pri Franjevačkoj crkvi u Subotici.

Izvor: Hrvatska riječ


Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima