In memoriam Vera Erl, hrvatska knjižničarka, sveučilišna nastavnica, povjesničarka i etnologinja (1940. – 2024.)

Objavljeno: 03.05.2024. Pregleda: 38

U utorak, 23. travnja 2024. godine, nakon duge i teške bolesti u 84. godini preminula je Vera Erl, bibliotekarska savjetnica, viša predavačica na Katedri za knjižničarstvo Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.
Rođena je 1940. godine u Drenovcima. Osnovnu školu pohađala je u rodnom mjestu, a završila je Gimnaziju u Vinkovcima. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1989. iz povijesnih znanosti s temom Slavonija 1683. – 1848. u zapisima suvremenika.
U stručno zvanje višeg bibliotekara izabrana je 1991. godine; u zvanje znanstvenog asistenta informacijskih znanosti 1992. godine; u stručno zvanje bibliotekarskog savjetnika 1993. godine; u nastavno zvanje višeg predavača izabrana je 1999. godine.
Svoj radni knjižničarski staž počela je obnašati u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima 1959. godine, a u razdoblju od 1966. do 1975. obnašala je i funkciju direktorice Knjižnice, a poslije je radila u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku i Knjižnici Pedagoškog fakulteta u Osijeku.
Objavila je oko 40 stručnih i znanstvenih radova za knjižničarstvo, kulturno-povijesne teme i književne teme. Godine 1996. dobila je Kukuljevićevu povelju, najviše stručno priznanje za zasluge na unaprjeđenju knjižničarske struke u Hrvatskoj, godinu dana kasnije odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dok je 2006. godine dobitnica Povelje Marija Malbaša za unaprjeđenje i promicanje knjižničarske struke. Također, bila je i predsjednica Šokačke grane iz Osijeka, udruge za očuvanje, promicanje, razvitak i unaprjeđenje kulturne tradicijske baštine Šokaca s područja Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke. Jedna je od inicijatora i organizatora Međunarodnog okruglog stola Urbani Šokci. U tom kontekstu surađivala je i s udrugama i institucijama Hrvata u Srbiji.
Od Vere Erl na društvenim mrežama oprostio se i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata: ‚‚Ostajemo bez prijateljice, bez potpore koja je uvijek bila spremna za Hrvate s bilo koje strane granice – pomoći, doći, pozvati, okupiti, dijeliti, pisati, nikada odustati...".

Izvor: Hrvatska riječ


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima