Milanski edikt u izazovima današnjice

Objavljeno: 05.03.2013. Pregleda: 51

Milanski-edikt-pressU povodu obilježavanja 1.700 godina od proglašenja Milanskog edikta, kojim je ustanovljena vjerska ravnopravnost i sloboda ispovijedanja kršćanstva, u Subotici će biti priređen ciklus tribina pod nazivom „Izazovi Milanskog edikta danas“, kao i znanstveni skup, te projekcija filmova na ovu temu.

 

Program obilježavanja Milanskog edikta zajednički organiziraju Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotička biskupija i Otvoreno sveučilište, a cilj je približiti javnosti povijesni i vjerski značaj ovoga edikta, te ukazati na ulogu kršćanstva u suvremenom društvu, kao i na potrebu dijaloga svih relevantnih društvenih čimbenika.

Predviđeno je ukupno šest tribina, na kojima će sudjelovati po jedan predstavnik iz pravoslavnog i iz katoličkog kulturnog prostora, kao i stručnjaci iz pojedinih područja o kojima će se govoriti na tribinama. Svrha Milanskog edikta bila je sloboda vjerskog izražavanja u Rimskom carstvu kako bi se postigao nutarnji politički mir, što ga čini inspirativnim i za brojna pitanja i izazove današnjeg vremena, kaže ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov:

„Pokušali smo značenjske elemente i poruke Milanskog edikta staviti u kontekst suvremenog i onoga što dotiče Suboticu. U tom smislu, na ovim ćemo tribinama govoriti o vjerskoj toleranciji, o odnosu crkve i države, potom o ekumenizmu, o kršćanstvu kao korijenu Europe i kao jednom od pratemelja Europske unije, te o prilikama unutar kršćanstva u vrijeme donošenja Milanskog edikta, kada je bilo dosta nesuglasica, koje su prisutne i u današnjem društvu.“

Tribine će biti održavane svakog prvog četvrtka u mjesecu, u Pastoralnom centru «Augustinianum». One neće predstavljati osvrt na prošlost, već će se nastojati primijeniti aktualnost Milanskog edikta na stvaranje smjernica u rješavanju izazova suvremenoga društva, u čemu katolička crkva želi aktivno sudjelovati, istaknuo je tajnik Subotičke biskupije Mirko Štefković:

„Želimo našu crkvu i Subotičku biskupiju otvoriti dijalogu s kulturom i znanošću, kako bismo sebe ponovno definirali i vidjeli našu ulogu u ovome društvu, jer upravo je Milanski edikt otvorio vrata na koja je kršćanstvo ušlo u onodobnu Europu. Važno nam je da u ovom dijalogu ne budemo pasivni promatrači, dakle oni koji su samo za propovjedaonicama u crkvi, nego da vidimo našu ulogu u civilnoj sferi.“

Prof. dr. Boško Kovačević je, ispred Otvorenog sveučilišta, naglasio da su aktivnosti vezane uz program obilježavanja Milanskog edikta, među ostalim, nastale i iz potrebe daljnjeg dijaloga između crkve i države, te izgradnje tolerantnih odnosa spram različitosti:

„Priča oko odnosa države i crkve i nakon 1.700 godina ima jednu potrebu daljnjega promišljanja i traganja. To je vrlo veliki izazov koji i danas stoji pred javnim, političkim i intelektualnim djelatnicima ovih prostora. Sljedeći razlog ovih aktivnosti jest i potreba dijalogiziranja i tolerantnog odnosa prema različitostima koje nas okružuju.“

Prva tribina, na temu „Trijumf kršćanstva – Crkva u vrijeme Milanskog edikta“, bit će održana u četvrtak, 7. ožujka, s početkom u 18 sati, u Pastoralnom centru Augustinianum (Trg svete Terezije 3). Uvodničari će biti povjesničar i bizantolog prof. dr. Radivoj Radić iz Beograda i povjesničar crkvene povijesti prof. dr. Károly Harmath iz Novog Sada.

U sklopu programa obilježavanja godišnjice Milanskog edikta, predviđeno je da se tijekom Filmskog festivala na Paliću, upriliči znanstveni skup na ovu temu, te u razdoblju od 3. do 13. srpnja prikažu najbolja filmska ostvarenja inspirirana fenomenom kršćanstva.

Tekst: Marija Matković

Obaveštenje o kolačićima