Mirko Štefković novi biskup Zrenjaninske biskupije

Objavljeno: 29.03.2024. Pregleda: 40

Sveti Otac papa Franjo imenovao je Mirka Štefkovića, ekonoma Subotičke biskupije, zrenjaninskim biskupom – priopćio je u ponedjeljak 18. ožujka 2024. Tiskovni ured Svete Stolice. Mirko Štefković će na novoj službi naslijediti beogradskog nadbiskupa mons. Ladislava Németa, dosadašnjeg apostolskog upravitelja zrenjaninske biskupije.
Mirko Štefković rođen je 24. rujna 1977. godine u Subotici (Tavankutu), kao drugi od trojice sinova Ivana i Dominike, rođene Ivanković. Stariji brat Josip je dijecezanski svećenik, trenutno vrši službu dekana Somborskog dekanata i župnika u somborskim župama Uzvišenja sv. Križa i Sv. Nikole Tavelića. Mlađi brat Nikola je oženjen i ima troje djece. Otac je preminuo 1994. godine, te je majka u skromnim uvjetima sama othranila trojicu sinova.
Osnovnu školu je pohađao u Tavankutu, pa u Žedniku i u Subotici, a potom je u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Paulinum u Subotici stekao srednjoškolsko obrazovanje. Godinu dana je zatim proveo u Nišu na odsluženju vojnog roka, a po povratku kući u ljeto 1997. godine ga je subotički biskup, mons. dr. Ivan Pénzes, kao svećeničkog kandidata poslao u Rim, gdje je najprije dvije godine proveo u zavodu za odgoj duhovnih zvanja Casa Balthasar, a ostalih šest godina je boravio u Papinskom kolegiju Germanicum et Hungaricum. Studij filozofije pohađao je od 1998. do 2000. na Papinskom sveučilištu Urbaniana, a potom je studirao teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana, gdje je 2006. godine postigao licencijat iz fundamentalne teologije.
Biskup Pénzes ga je 3. svibnja 2003. godine u Rimu zaredio za đakona, te je godinu dana proveo na pastoralnoj praksi u župi Snježne Gospe u Horgošu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 2004. u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske.
Po povratku s poslijediplomskog studija imenovan je osobnim biskupovim tajnikom i bilježnikom u Biskupskom ordinarijatu, a te dužnosti je vršio do 2020. godine, da bi 2021. bio imenovan biskupijskim ekonomom i ravnateljem svećeničkog doma Josephinum. Od 2011. povjerene su mu i službe biskupijskog ceremonijara i glasnogovornika, koje je obnašao do 2023. godine.
Pomoćnim tajnikom Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda imenovan je 2010. godine, da bi 2016. bio izabran za njezinog generalnog tajnika, a tu dužnost je vršio do 2021. godine.
Osim navedenih služba od svibnja 2007. do lipnja 2011. godine bio je glavni i odgovorni urednik Katoličkog lista Zvonik, te u više mandata član Zbora biskupijskih savjetnika, Prezbiterskog i Ekonomskog vijeća biskupije, kao i Odbora za komemoraciju nevinim žrtvama stradalima 1944. i 1945. na području Grada Subotice. Na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije predaje fundamentalnu teologiju. Redoviti je suradnik Radio Marije Srbije. U slobodno vrijeme bavi se brzim hodanjem i biciklizmom, a član je svećeničke reprezentacije u malom nogometu. Pored materinjeg hrvatskog, govori srpski, mađarski, talijanski i njemački, a služi se i engleskim jezikom.

Izvor: Zrenjaninska biskupija

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima