Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu predstavljena knjiga „Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca)“

Objavljeno: 13.12.2018. Pregleda: 33

Promocija knjige Povijest podunavskih Hrvata kat sveuc sl.2U četvrtak 6. prosinca 2018. u 12 sati u dvorani Blaženi Alojzije kard. Stepinac predstavljena je knjiga Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca) od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije autora dr. sc. Roberta Skenderovića. Knjigu, koja je na Kliofestu dobila nagradu Mirjana Gross za najbolju knjigu iz povijesti 2017., uz autora su predstavili doc. dr. sc. Mario Bara s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i sunakladnik knjige.

U sklopu predstavljanja knjige Tomislav Žigmanov predstavio je i Godišnjak za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata kao dio širih znanstvenih nastojanja hrvatske zajednice u Vojvodini.

Uvodnu riječ predstavljanju knjige dao je doc. dr. sc. Bara istaknuvši kako unutar svoje znanstvene strategije Hrvatsko katoličko sveučilište daje visoki prioritet promicanju nastavničkog i znanstvenog rada na temu identiteta Hrvata izvan Hrvatske.Promocija knjige Povijest podunavskih Hrvata kat sveuc sl.1

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić složio se s docentom Barom kazavši kako je važno posvetiti brigu o Hrvatima u mjestima gdje su autohtoni, gdje se nalaze od pamtivijeka.

„Želimo kao Sveučilište potaknuti sve institucije da na svaki način promiču identitetska pitanja Hrvata izvan Hrvatske. Stalno se trebamo pitati činimo li po tom pitanju dovoljno, znajući kako su Hrvati u Vojvodini u posebno teškom položaju te im se samima iznimno teško izboriti za svoju riječ, školovanje i identitet.“, naglasio je rektor Tanjić.

Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, dodatno je okupljene u dvorani Blaženi Alojzije kard. Stepinac upoznao s težinom situacije u kojoj se Hrvati u Vojvodini nalaze te kakvim nastojanjima Zavod pokušava ublažiti njihovu iznimno tešku situaciju.

„Hrvati u Vojvodini objekti su tlake i zapreka želji za ostvarivanjem prava, kako u institucionalnom polju, tako i u znanosti. Mi smo svjesni svoje dijagnoze po pitanju znanosti – raspršenost elite koja ne održava komunikaciju i izostanak prakse. Radom Zavoda mi smo obogatili našu znanstvenu elitu i usustavili istraživanja, a ova knjiga Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca) od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije kruna je našega rada. Naš je cilj pokazati da možemo biti dionici u najzahtjevnijim kulturnim nastojanjima i protiviti se politikama koje nas svode na kulturnu folk skupinu što se želi ugraditi u našu samosvijest“, objasnio je Žigmanov.

Izvor: Hrvatsko katoličko sveučilište

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima