Na susretu hrvatskih književnih kritičara i Tomislav Žigmanov

Objavljeno: 04.07.2013. Pregleda: 49

DjakovoDruštvo hrvatskih književnika ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i ogranak Matice hrvatske u Đakovu 1. i 2. srpnja 2013. godine, u sklopu 47. Đakovačkih vezova, priredili su 16. Đakovačke susrete hrvatskih književnih kritičara, koji su ove godine bili posvećeni ulasku Hrvatske u EU. Susrete je otvorio đakovački dogradonačelnik Ivan Išasegi, a njihovo uporno trajanje pozdravili su potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić i predsjednik njenog ogranka Đakovo Vlado Filić. Na Susretu je nastupio i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

 

Susreti su otvoreni u ponedjeljak, 1. srpnja, u 19 sati u Hrvatskom domu, uz program „Od Janusa Pannoniusa do Gorana Barea“; u sklopu kojeg je predstavljena knjiga Sanje Jukić i Gorana Rema „Panonizam hrvatskog pjesništva“. Uslijedila su pjesnička čitanja autora uvrštenih u panoramu (Krešimir Bagić, Josip Cvenić, Mirko Ćurić, Franjo Džakula, Tomislav Žigmanov, Adam Rajzl, Vlasta Markasović, Goran Rem, Zvonimir Stjepanović i Davor Ivanković).

U utorak, 2. srpnja, Susreti su nastavljeni u Gradskoj knjižnici i čitaonici u 10 sati, uz predstavljanje Zbornika XV., nakon čega je održan središnji program ovogodišnjih susreta - okrugli stol na temu „Hrvatska književna kritika u europskom kontekstu“ uz sudjelovanje: Ljerke Car Matutinović, Darije Žilić, Giacoma Scottija, Anastazije Komljenović, Zoltana Medvea, Branka Čegeca i Tomislava Žigmanova, a voditelj je bio Robert Francem. Sudionici okruglog stola poručili su da su hrvatska književna kritika i naša književnost uopće nedovoljno zastupljene u europskom krugu te da autori trebaju više raditi na estetici kao vrijednosti.

U 12 sati je proglašena je dobitnica Nagrade Julija Benešića za 2013. – Ljerka Car Matutinović za knjigu kritika „Vijenac odabranih“ (Biakova; Zagreb 2013.), a Povelju uspješnosti Julija Benešića dobio je projekt studenata 4. godine Filozofskog fakulteta u Osijeku.

 

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima