NAJAVA: Međunarodni skup o kulturi Hrvata u Vojvodini

Objavljeno: 17.09.2019. Pregleda: 54

zkvh logoU Subotici će 20. i 21. rujna 2019., u prostorijama Pastoralnog centra Augustinianum, biti održan Međunarodni znanstveno-stručni skup na temu Kultura Hrvata u Vojvodini – od bogatog nasljeđa k procesima razvoja. Skup počinje u petak, 20. rujna u 16 sati, a nastavlja se u subotu u 9.30 sati. Suorganizatori skupa su Središnjica Matice hrvatske Zagreb, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Ogranak Matice hrvatske Subotica.

 

Hrvati u Srbiji su, općenito promatrano, u većini višestoljetno domicilno stanovništvo na ovome teritoriju i predstavljaju relativno heterogenu nacionalnu zajednicu, čiji pripadnici u najvećem matica hrvatska logobroju žive u Vojvodini, gdje sve do danas među njima jedino i postoje organizirana i djelatna nastojanja da se vlastiti nacionalni identitet održi i razvije. Kulturna baština, i ona materijalna i ona nematerijalna, Hrvata u Vojvodini višestoljetna i raznovrsna, a po obujmu je velika i bogata. No, ujedno, ona je visoko neistražena, uvelike neevidentirana i s deficitima u stručnoj obradbi. Kao takva, još uvijek je nedovoljno dostupna i malo je poznata široj javnosti. U novije vrijeme bilježe se nastojanja da se na planu istraživanja kulturnoga nasljeđa učine odlučniji iskoraci (projekti Leksikon podunavskih Hrvata – matica hrvatska suBunjevaca i Šokaca, Biografski leksikona Hrvata istočnog Srijema, Godišnjak Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i dr.) te da se recentno kulturno stvaralaštvo što više potiče i kvalitetno prezentira (aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, časopisi Klasje naših ravni i Nova riječ).

Svojevrsni poticaj i prinos tim procesima hoće aktivno dati i Matica hrvatska održavanjem Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Kultura Hrvata u Vojvodini – od bogatoga nasljeđa k procesima razvoja, u suorganizaciji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata. Cilj nam je da na ovom skupu dodatno osvijetlimo pojedine dionice književne i jezične baštine, baštinske nanose vezane uz druge umjetnosti, utjecaje Matice hrvatske na kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i da svestranije sagledamo recentno kulturno stvaralaštvo i prezentaciju istog, a u perspektivama njegova razvoja.

ZKVH

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima