Najbolja knjiga u 2018. godini plod je uredničkog i mentorskog rada dr. sc. Milane Černelić

Objavljeno: 30.10.2019. Pregleda: 43

nagrada za milanuOsmu godinu zaredom, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dodijelio je nagradu za najbolju knjigu godine na hrvatskome jeziku, koja nosi ime središnje osobe hrvatske književnosti, znanosti i publicistike iz XVIII. stoljeća Emerika Pavića, na Multimedijalnoj večeri u okviru 18. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova, u petak, 25. listopada 2019. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici.

Povjerenstvo koje čine Ljubica Vuković Dulić kao predsjednica te članovi Klara Dulić Ševčić i Davor Bašić Palković, od 40 naslova za najbolju knjigu objavljenu 2018. godine odabralo je knjigu Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca, glavne urednice Milane Černelić, u nakladi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-pressa i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (Zagreb – Subotica, 2018., str. 689).

Obrazloženje:

Monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca, koju je uredila prof. dr. sc. Milana Černelić, kao sunakladnički projekt Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-pressa i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata nastala je kao rezultat etnoloških istraživanja među bačkim Šokcima koje su provodili studenti etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u okviru kolegija Prakse terenskih istraživanja čija je nositeljica dr. sc. Černelić. Od 2014. do 2018. godine vršena su terenska istraživanja, obrada prikupljene građe i priprema radova za objavljivanje. Istraživanje je vršeno u Monoštoru, Beregu, Somboru, Sonti, Baču, Plavni i Vajskoj (gdje su dobiveni podatci i o Bođanima) te u Santovu u Mađarskoj. Stoga su u monografiji sadržani radovi na različite teme iz života i običaja bačkih Hrvata Šokaca, nastali na temelju najnovijih istraživanja na terenu. Svi su radovi recenzirani, te se mogu smatrati vrijednim znanstvenim doprinosom istraživanju tema iz bogatog kulturnog nasljeđa podunavskih Hrvata Šokaca, kao i temeljem za njihov nastavak i nadopunu.

Osim svojim nespornim znanstvenim doprinosom, ovo knjiško izdanje ocjenjuje se pozitivno i u smislu jedinstva forme i sadržaja, što znači da ispunjava sve uvjete koji su kriterijima propisani, a to su: vrijednost objavljenoga sadržaja, prinos određenome kulturnom području te vizualno-likovno rješenje koje prikladnom formom usklađuje tekstualni i vizualni sadržaj (fotografije, crteže).

Povjerenstvo čestita glavnoj urednici, autorima radova kao i svim suradnicima na realizaciji ove monografije.

Također čestitamo i svim autorima i nakladnicima koji su u protekloj godini dali doprinos knjiškoj produkciji Hrvata u Vojvodini.

ZKVH

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima