Nakon orguljskog koncerta u Kovačici javno snimanje u Beogradu

Objavljeno: 05.07.2013. Pregleda: 65

Orguljski koncert kovacicaU suradnji sa slovačkim Zavodom za kulturu, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priredio je koncert orguljske glazbe pod nazivom „Glasovi orgulja u ravnici“ u Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Kovačici u nedjelju, 30. lipnja 2013. godine. Na repertoaru su bila djela Albe Vidakovića, Stanislava Prepreka i Josipa Andrić, a u izboru pok. prof. Đure Rajkovića i prof. Saše Grunčića, koji je ujedno bio izvođač programa.

Orguljski koncert beograd orguljeNa početku serije orguljskih koncerata sa skladbama hrvatskih skladatelja iz Vojvodine, još 2010. godine, zacrtano je da će nakon desetak održanih koncerata program biti snimljen te objavljen na nosaču zvuka. Javno snimanje ovog programa bilo je u utorak, 2. srpnja 2013. godine, u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

orguljski koncert beograd ekipaUoči samog koncerta katedralne orgulje je uštimao Mario Bjelanović, dobar poznavatelj i renomirani štimer koji se ovim starim zanatom i zahtjevnim poslom bavi više od 35 godina. Katedralne orgulje blagoslovio je 2000. godine tadašnji beogradski nadbiskup Franc Perko, a izradila ih je poznata talijanska kompanija Francesco Zanin iz Codroipa kod Udina. Imaju 49 registara, tri manuala, pedal, krešendo za cijele orgulje, mehaničku trakturu s elektronskom memorijom za registraciju...

orguljski koncert beograd-1Na ovome instrumentu prof. Saša Grunčić izveo je program koji se donekle razlikovao od prethodnih koncerata. Naime, izabrao je kompozicije za orgulje Albe Vidakovića i Stanislava Prepreka za budući nosač zvuka. Tako su na ovom koncertu u beogradskoj katedrali snimljena djela Albe Vidakovića: Preludij i fuga u C-duru, Fantazija i fuga u f-molu te Stanislava Prepreka – 11 preludija na koralne teme i Improvisata te Suita za orgulje sa sljedećim stavcima: Preludium quasi fantasia, Canzona, Choral, Pastorale i Toccata.

Koncert je snimio Viktor Kesler, a dovršenje nosača zvuka i njegovo predstavljanje planira se za jesen.

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima