Noć muzeja 2023. u Zavodu - OTKAZANO

Objavljeno: 04.05.2023. Pregleda: 70

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata obavještava zainteresirane posjetitelje da su aktivnosti planirane za subotu, 13. svibnja u okviru manifestacije Noć muzeja 2023, a s obzirom na novonastale okolnosti i otkazivanja i drugih sudionika ove manifestacije, prvenstveno muzeja, OTKAZANE. Blagovremeno ćemo informirati javnost o tome kada će se moći vidjeti izložba Živa baština Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji  u prostorijama Zavoda.

O izložbi Živa baština

Putem plakata (koji sadrže fotografije i kraći tekst) prezentirana su 22 elementa nematerijalne baštine iz područja jezika, običaja, glazbe, plesa, tradicijskih umijeća i obrta. Među ostalim, predstavljeni su bunjevački i šokački govori bačkih Hrvata, Dužijanca, tamburaške praske, stvaralaštvo u tehnici slame, umijeće izrade šlinga, kraljci u Rumi, Veliko prelo u Subotici, bećarac, ophod betlemaša u Srijemu, Golubinačke mačkare, običaj tuta u Plavni, vinogradarski običaj proslave svetog Vinka (Vincencija) u Rumi, običaj zvonjenja za pokojnike u Surčinu, tradicijsko dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora, polivači, čuvari Isusova groba, duhovski ophod kraljica, Bunjevačko momačko kolo, priskakanje Ivanjske vatre, priprema kruha božićnjaka, umijeće izrade bunjevačkih i šokačkih papuča (papučoš)…

Ova izložba plod je prekograničnog projekta pod nazivom Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji u funkciji razvoja i suradnje koji je financiran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, a ZKVH ga je proveo 2022. godine u partnerstvu s Filozofskim fakultetom iz Osijeka.

Bunjevačka kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol na temu Advent u tradicijskoj kulturi Šokaca i Bunjevaca
  • Likovna kolonija Colorit
  • Etno-radionica pravljenja tarane
  • Dužijanca malenih
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima