Nosač zvuka „Kraljica Bodroga“ predstavljen u Subotici

Objavljeno: 24.07.2012. Pregleda: 42

kraljicebodrogasu-1Nakon matičnog Monoštora, „Kraljice Bodroga" su svoj diskografski prvijenac „Alaj piva Šokica" predstavile i u Subotici, na predstavljanju održanom 6. srpnja 2012. godine, u vrtu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Spomenuti glazbeni nosač zvuka objavljen je nedavno u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

kraljicebodrogasu-1aRavnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov je ovom prigodom istaknuo kako je na polju tradicijske glazbe Hrvata u Vojvodini pjevanje Šokica jedno od najzanimljivijih i najautentičnijih.

„Dosad je ono bilo manje vidljivo jer se odvijalo izvan Subotice, koje je središte hrvatske zajednice u Vojvodini, a također je bilo i u sjeni tamburaške glazbe. Zato smo u suradnji s KUDH-om 'Bodrog' odlučili dio njihova bogatog repertoara na suvremen način predstaviti i otrgnuti zaboravu", kazao je Tomislav Žigmanov.

kraljicebodrogasu-3Urednica i recenzentica CD-a „Alaj piva Šokica", etnomuzikologinja Tamara Štricki podsjetila je kako „Kraljice Bodroga", skupina koju sačinjavaju žene dobi od 25 do 73 godine, pored svih obveza i poteškoća koje život nosi, aktivno njeguju, izvode i prenose bogat glazbeni repertoar širem auditoriju. Dodala je kako je danas prava rijetkost uspješno u izvornom obliku, pa čak i u izoliranijim sredinama, sačuvati tradicionalne oblike pjesme ili sviranja. One su svjesno uspjele u svakodnevnom govoru i pjesmi sačuvati narodnu terminologiju šokačkog govora.

kraljicebodrogasu-2„O tome da se narodna pjesma koja opstaje mijenja u skladu s vremenom koje je okružuje, govori i činjenica o uvođenju i prisutnosti pojedinih elemenata tijekom izvođenja skupine iz Bačkog Monoštora. Tako je, na primjer, moguće govoriti o vrsti prilagodbe pjesama scenskom nastupu i široj publici. Naime, jedna od čestih pojava jest postupno usporavanje tempa u završnom dijelu pjesme. Pored ovoga, česta je i prisutnost ubrzavanja tempa pjesme ili pojava bržeg tempa u okviru drugog dijela melodije. Prilikom ovakvog načina izvođenja potrebno je istaknuti izuzetnu cjelovitost i ujednačenost pri izvođenju cjelokupnog repertoara", navela je Tamara Štricki.

Osim izvedbe pjesama s promoviranog CD-a, kada su nam „Kraljice Bodroga" uživo prikazale što znaju, tijekom večeri publika je imala prigodu čuti i poeziju Monoštoraca - svoje su stihove kazivali jedna od članica skupine Anita Đipanov i predsjednik KUDH-a „Bodrog" Željko Šeremešić.

kraljicebodrogasu-4

kraljice bodroga cdGlazbeni kompakt disk „Alaj piva Šokica" može se kupiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata (Harambašićeva 14) u Subotici.

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Obaveštenje o kolačićima