Nova knjiga: Ivana Andrić Penava, ,,Franjo Štefanović - kralj opere za djecu", HKPD Jelačić", Petrovaradin

Objavljeno: 27.08.2021. Pregleda: 70

franjoU nakladi HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina nedavno je objavljena monografija Franjo Štefanović – kralj opere za djecu posvećena spomenutom svestranom Petrovaradincu, tvorcu opere za djecu. Autorica knjige je povjesničarka iz Zagreba podrijetlom iz Petrovaradina Ivana Andrić Penava, a urednik je Petar Pifat, nekadašnji dugogodišnji predsjednik Društva, vrsni poznavatelj prošlosti Petrovaradina i promicatelj glazbene baštine petrovaradinskih skladatelja među kojima je i sam Franjo Štefanović (1879. – 1924.).

„Djelo svestranoga Petrovaradinca Franje Štefanovića, učitelja i glazbenika, obrađeno je u ovoj knjizi kroz pet poglavlja i potkrijepljeno s dosad neobjavljenom dokumentacijom dosljedno svrstanom i prikazanom, među kojom je i rodoslov petrovaradinske obitelji Štefanović. Knjiga je obogaćena iscrpnim bibliografskim popisom te brojnim fotografijama i činjenicama iz života pojedinaca koji su živjeli u Petrovaradinu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Ponosni smo što našu kulturnu baštinu obogaćuje djelo Franje Štefanovića, zahvalni smo što imamo stručnjake koji nam posreduju njegovo djelo, radosni smo što se okupilo dovoljno dobrih ljudi koji su pomogli da ova knjiga iziđe i krene u život", navodi recenzentice knjige, književnica za djecu, dramaturginja i urednica Željka Horvat-Vukelja.

Knjiga ima 90 stranica, za njezin dizajn pobrinuo se mr. sc. Darko Vuković, a za likovno-grafičku pripremu i tisak nakladnička kuća MaximaGraf iz Petrovaradina. Lektor je Zlatko Žužić, tajnik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. Veliki doprinos u finalizaciji tiskanja knjige dao je i Vlatko Karnaš, dopredsjednik Jelačića. Knjiga je posvećena prof. Đuri Rajkoviću, koji je uz skladatelja Stanislava Prepreka najzaslužniji što su Štefanović i njegova postignuća otrgnuti iz zaborava.

„Zahvaljujemo svima koji su pomogli nastanak ove knjige, bilo da su dali svoj doprinos stručnim savjetima, bilo u vidu moralne podrške. Na financijskoj pomoći bez koje objavljivanje ove knjige ne bi bilo moguće, zahvaljujemo Gradskoj upravi za kulturu Grada Novoga Sada i također zahvaljujemo na potpori Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata", navode iz HKPD-a Jelačić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima