Nova knjiga „Kronike zavičajnih refleksija“ Zvonimira Pelajića

Objavljeno: 07.06.2018. Pregleda: 43

PELAJIC naslovnica za webPočetkom lipnja iz tiska je izašla knjiga Kronike zavičajnih refleksija autora Zvonimira Pelajića u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i HKUPD-a Matoš iz Plavne kao prva u Biblioteci Baštinski zapisi. Tekstove za knjigu je izabrala i priredila Katarina Čeliković, recenzentice su Sonja Periškić i Ljubica Vuković Dulić, urednik je Tomislav Žigmanov dok je likovna oprema rad Darka Vukovića. Knjiga ima 250 stranica a tiskana je u nakladi od 500 primjeraka.

O povodu za tiskanje ove knjige priređivačica u pogovoru piše: „Zavod je u godini obilježavanja desetljeća od svojega osnutka povezao i desetljeće rada mjesne udruge kulture u Plavni te tako potvrdio uspješnu dugogodišnju suradnju čiji je nositelj bio i Zvonimir Pelajić. Izbor tekstova u monografiji višestruko znakovitoga naslova Kronike zavičajnih refleksija potvrđuje autorovu zainteresiranost za zapisivanje i popularizaciju zavičajnih povijesti, napose onih (pre)malo istraženih, vezanih uz Plavnu, Vajsku, Bođane i tamošnje šokačke Hrvate, stavljajući ih u cjelinu kulturnog život svih Hrvata u Bačkoj. Nastojeći zapisati, trudio se promišljati i oživljavati ono zaboravljeno ili prešućeno.“

Ovom se knjigom Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i HKUPD-a Matoš iz Plavne odužuju osobi životno posvećenoj očuvanju kulture i hrvatskog identiteta na prostoru ne samo nedovoljno istraženom već često prešućenom. U njoj je izbor tekstova iz zbornika radova sa znanstveno stručnih skupova u Osijeku, Somboru, Subotici, iz Godišnjaka za znanstvena istraživanja i Časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ (ZKVH) te tjednika Hrvatska riječ u kojem je autor od početka jedan od najplodnijih suradnika. Stilski dotjeran, razumljiv, pedantan i jasan, autor predstavlja kulturnog kroničara i arheologa čija se potraga za izgubljenim ili malo poznatim djelima velikana hrvatske kulture u šokačkom Podunavlju, kao što su to A. G. Matoš i Josip Andrić, nije zaustavila u zavičaju već je u otkrivanja odlazio i u brojne pismohrane u Hrvatskoj. A svoja je otkrića redovito dijelio s drugima i objavljivao mahom u zavičajnim tiskovinama, vjerujući da će tako doći do šire zajednice i utjecati na suvremenike i njihov odnos prema vlastitoj kulturnoj baštini.

U monografiji se nalazi izbor reprezentativnih tekstova Zvonimira Pelajića tematski grupiranih u sljedeće cjeline: Sadržajne sastavnice kulturnog prostora bačkih Hrvata, Crtice o umjetničkim praksama, Foto kronike male zavičajne povijesti i Zapisi o knjigama suzavičajnika. Nakladnici vjeruju kako će ova knjiga biti više nego vrijedna kocka u mozaiku kulturne povijesti bačkih Hrvata, napose Šokaca iz Plavne, Vajske i Bođana, napose stoga što je tematika o kojoj vješto i točno piše Zvonimir Pelajić visoko podzastupljena u zavičajnoj kulturnoj povijesti.

Izdavanje ove knjige novčano je pomogao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu.

Knjiga se može kupiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, po cijeni od 500,00 dinara, uz prethodno obavljenu uplatu na račun Zavoda. Na svojoj pošti ili u banci na račun Zavoda broj 220-95689-48 uplatite 500,00 dinara i s kopijom uplatnice knjigu možete preuzeti u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22). Zainteresirani koji žive izvan Subotice i nisu u prigodi doći u prostorije Zavoda, knjigu mogu nabaviti na način da prethodno na račun Zavoda broj 220-95689-48 uplate 570,00 dinara (osnovna cijena + poštanski i manipulativni troškovi), a po primitku uplate, knjigu ćemo poslati poštom na adresu naznačenu na nalogu za uplatu. Bilo bi dobro da nas o obavljenoj uplati informirate i putem telefona (024/535-533) ili elektroničkom poštom (ured@zkvh.org.rs), budući da šalterski službenici u našim poštama i bankama često ne utipkaju sve podatke uplatitelja. Knjiga se može kupiti i kod sunakladnika u Plavni.

ZKVH (Katarina Čeliković)

Godisnjak 2022

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima