Obilježen Dan hrvatske zajednice u Srbiji – dan rođenja Josipa bana Jelačića

Objavljeno: 07.11.2019. Pregleda: 48

Dan bana JelacicaUz nazočnost visokih dužnosnika, diplomatskih i konzularnih tijela Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, čelnika pokrajinskih i gradskih institucija, vijećnika HNV-a, predstavnika udruga kulture iz Vojvodine, predstavnika Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, te svećenika Srijemske i Subotičke biskupije, 16. listopada 2019. godine je u Petrovaradinu i Novom Sadu obilježen rođendan bana Josipa Jelačića, jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji. Svečanost je započela služenjem svete mise za pokojnog bana u njegovoj krsnoj župi svetoga Jurja u Petrovaradinu. Svetu misu na kojoj su se vjernici molili za domovinu, napredak i mir, služio je župnik župe sv. Jurja Marko Loš u koncelebraciji sa svećenicima Srijemske biskupije. Nakon svete mise, svečanost je nastavljena prigodnim kulturno-umjetničkim programom u amfiteatru SPENS-a u Novom Sadu.

Vojnić: Uspjesi – banu na dar

Na tradicionalnoj središnjoj proslavi Dana hrvatske zajednice u Srbiji, koju zajednički organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD Jelačić iz Petrovaradina, u sklopu koje je kroz kulturno-umjetnički program prikazan dio baštine i umijeća vojvođanskih Hrvata nazočili su i Dragan Čović supredsjedatelj doma parlamentarne Skupštine BiH, Nikola Selaković osobni izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, državna tajnica Republike Hrvatske Zdravka Bušić, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sa suradnicima, Tomislav Žigmanov zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, veleposlanik Gordan Bakota, kao i Velimir Pleša konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Dragan Vulin predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije, Aleksandar Kravić izaslanik gradonačelnika Grada Novog Sada, Ivan Ušumović ravnatelj NIU Hrvatska riječ, te Katarina Čeliković iz ZKVH-a. Na početku svečanosti predsjednica HNV-a Jasna Vojnić pozdravila je sve prisutne ukazujući na uspjehe Hrvatskog nacionalnog vijeća u proteklih godinu dana, te na važnost što su se predstavnici tri države okupili na proslavi.
„Josip ban Jelačić bi, vjerujem, danas izuzetno bio ponosan na nas budući da smo se baš na njegov rođendan okupili iz tri države, a svaka od njih ima iznimno veliki značaj za njega. Prema nekoj obiteljskoj predaji prvi tragovi obitelji Jelačić dolaze iz srednjovjekovne Bosne. Rodio se u Petrovaradinu, a umro je u Zaprešiću u Hrvatskoj. Velikan koji nas sve povezuje i koji se jednako kao svatko od nas danas veseli našem zajedništvu i hvala mu na tome. Autonomna Pokrajina Vojvodina je proglasila ovaj dan od značaja kako za hrvatsku zajednicu, tako i za cijelu AP Vojvodinu, što je nama izuzetno na ponos. Mi smo banu na dar za rođendan donijeli uspjehe koje smo skupljali u proteklih godinu dana. Osim nastojanja predstavnika hrvatske zajednice, u tim uspjesima su sudjelovali i Srbija i Hrvatska. Otkup rodne kuće bana Jelačića je gotovo pri kraju. Spor je okončan i uskoro će uslijediti sljedeća faza – rekonstrukcija otkupnog dijela. Samo da podsjetimo: novac za otkup kuće je dala Srbija, a očekujemo da će Pokrajinska vlada izdvojiti sredstva za rekonstrukciju kako je i obećala“, rekla je Vojnić i naglasila kako je na otvorenom lektoratu u Novom Sadu prva skupina od devet nastavnika dobila certifikate o poznavanju hrvatskog jezika i neki od njih su poslani u škole. 
„Ove školske godine upisano je dvostruko više prvašića u prvi razred osnovne škole u Subotici i Monoštoru. Osnovana je fondacija za razvoj hrvatske zajednice Cro fond, osigurane su posebne kvote za studente na visokoškolskim ustanovama u Zagrebu i u Vukovaru zahvaljujući posredovanju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Izrađeni su potrebni programi nastave i učenja i jedan novi broj udžbenika za osnovnu školu na hrvatskom jeziku. Zajednica se počela obučavati za pisanje europskih projekata i bila je sudionikom pripremnih pregovora u Bruxellesu, zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji. Kupljena je i otvorena Šokačka kuća u Vajskoj zahvaljujući Vukovarsko-srijemskoj županiji. Započele su aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, što je financijski poduprla Vlada Hrvatske, koja je izdvojila financijska sredstva i za kadrovsko osnaženje zajednice koje podupire Središnji državni ured. Pripremljeni su dokumenti za izradu mreža vrtića i osnovnih škola Grada Subotice i srednjih škola na teritoriju APV kako bi se mogao osnovati hrvatski školski centar čije usvajanje s nestrpljenjem očekujemo. Obavljeno je veliko ispitivanje terena i sačinjena je analiza potreba hrvatskih udruga“, istaknula je Vojnić i naglasila kako je povećana medijska vidljivost Hrvata u Srbiji, čemu će još više pridonijeti i nova internetska stranica HNV-a. 
„Ministarstvo znanosti i obrazovanja Hrvatske je tehnički osnažilo škole u kojima se izvodi nastava na hrvatskom jeziku, a očekujemo da nam pruže potporu i po pitanju nabave udžbenika. Uspostavljen je mehanizam praćenja povreda ljudskih i manjinskih prava budući da, nažalost, registriramo sve veći broj pritužbi od pripadnika naše zajednice. U Lemešu je uveden hrvatski jezik u službenu upotrebu, pokrenuta je priča s gospodarstvenicima u našoj zajednici. Vodstvo HNV-a je obišlo jedan broj gradonačelnika u cilju bolje suradnje u mjestima gdje žive Hrvati. Naš ban bi bio ponosan, jer se hrvatska zajednica u Srbiji počela prepoznavati kao nezaobilazni faktor u srpsko-hrvatskim odnosima. Velika podrška predsjednika Vlade Hrvatske, zajednice hrvatskih županija, pojedinih ministarstava, Crkve, predstavnika institucija Srba u Hrvatskoj, pridonijet će da velikom generalu za idući rođendan donesemo još više. Vjerujemo da će tome, kao i do sada, pridonijeti svojim proaktivnim odnosom i vlasti u Srbiji, a Hrvati u Srbiji od sada će imati podršku Hrvata iz Bosne i Hercegovine“, rekla je Vojnić.

Milas: Potpora za bolji status i položaj

Okupljenim gostima se obratio i Zvonko Milas, ističući da su Središnji državni ured i Vlada Hrvatske u svom djelovanju zauzeti i opredijeljeni da status i položaj Hrvata u Srbiji bude što bolji i kvalitetniji.
„Pružamo kontinuiranu potporu kroz razne programe i projekte hrvatskoj zajednici u Srbiji: udrugama i institucijama. Pokušavamo što brže i efikasnije riješiti pripremu i održavanje sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Srbije i Hrvatske. Svojim proaktivnim djelovanjem i aktivnostima pokušavamo biti doista vjeran partner i suradnik svim institucijama, udrugama i svima onima koji rade na očuvanju i razvijanju identiteta bez obzira na to radi li se o jezičnom, vjerskom ili kulturnom. U tome svemu moram istaknuti ulogu Vlade Hrvatske koja je za ovu godinu povećala sredstva za sve programe i projekte za Hrvate izvan domovine. U protekle tri godine Vlada na čijem čelu je Andrej Plenković udvostručila je sredstva za programe i projekte zajednice Hrvata u Srbiji. I to je ono što pokazuje zauzetost i opredjeljenje Hrvatske za sve ono što je potrebno kako bi položaj i status hrvatske zajednice u Srbiji bio što bolji i kvalitetniji. Suradnja Hrvata u Srbiji sa svim partnerima u Hrvatskoj, bez obzira o kojoj se razini radi, je pojačana i to je ono što raduje. Čvrsto vjerujem da će uskoro rodna kuća bana Jelačića biti središte hrvatske zajednice u ovom dijelu Srbije i da će biti mjesto susreta ljudi dobre volje. Također sam siguran da će i crkva svetog Jurja dobiti svoju obnovu. To je izuzetno važno za Hrvate koji žive ovdje, a također i za Srbiju i za Hrvatsku“, kazao je Milas, dodajući da će hrvatska zajednica u Srbiji u svemu što čini na očuvanju identiteta i svoje kulturne baštine uvijek imati potporu vjernog suradnika i partnera u Središnjem državnom uredu, u Vladi Hrvatske i svim institucijama i diplomatskim predstavništvima.

Selaković:  Srbi i Hrvati mogu naći zajednički jezik

Sve prisutne u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i u svoje ime pozdravio je izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, ističući da je ban Jelačić jedan od dobrih primjera ozbiljne suradnje Srba i Hrvata u povijesti.
„Sretan sam što sam večeras s vama kao izaslanik predsjednika Srbije, jer je to dokaz drugačijeg odnosa države i njenih građana hrvatske nacionalnosti, ali i dokaz nekih drugačijih mnogo racionalnijih, od emocija rasterećenijih, a zajedničkom budućnošću opterećenijih misli, težnji i djelovanja. S naročitim zadovoljstvom želim istaknuti zadovoljstvo što je i Dragan Čović prisutan na svečanosti, jer su Bosna i Hercegovina dobar primjer kako hladnih glava, a zajedničkih interesa, Srbi i Hrvati mogu naći svoj zajednički jezik i zajednički djelovati na opće dobro i korist i jednog i drugog naroda. Također mogu kazati da sam i sam svjedok nekolicine vrlo važnih sastanaka i događaja na kojima su predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji, zajedno s ranijim predsjednikom Vlade a danas predsjednikom Republike Aleksandrom Vučićem, našli recept ili formulu za jednu dobru suradnju na obostrano zadovoljstvo. Srbija je u vremenu u kojem proživljava svoj preporod, zemlja koja se ubrzano razvija. Imali smo mnogo problema, ali je suština da znamo svoje ciljeve i da te probleme prevladavamo“, rekao je Selaković.
„Kada je u Srbiji dobro većinskom narodu, treba biti dobro i svakome tko u njoj živi a nije pripadnik većinskog naroda. Mnogobrojne stvari koje smo zajednički uradili, koje radimo i naročito ističem one koje ćemo raditi, jesu najbolji pokazatelj boljih, drugačijih i rekao bih odnosa kakvi su nam svima potrebni u budućnosti. Srbi i Hrvati, bez obzira na to što žive u različitim matičnim državama, jesu narodi koje je kroz povijest spajala zajednička problematika. Kada su zajednički rješavali probleme koji su ih opterećivali, jednima i drugima je bilo bolje. Takvih problema imamo i danas. Uvjeren sam da ako budemo ozbiljno surađivali, kao što smo pokazali do sada u ovom kratkom razdoblju, naročito u prethodne dvije i pol godine, da su pred nama ozbiljna vremena u kojima ćemo naše zajedničke stranice da li istorije ili povijesti, ali zajedničkog života, bilježiti pozitivnim perom na obostrano zadovoljstvo“, poručio je Selaković.

Čović: Povezivanje država na obostranu korist

Dragan Čović je izrazio zadovoljstvo što je dobio prigodu biti nazočan na proslavi Dana hrvatske zajednice i što je imao priliku upoznati se s onim što jesu vrijednosti zajedničkog rada hrvatske zajednice u Srbiji.
„Siguran sam da naše okupljanje na ovoj proslavi šalje jednu posebnu poruku. Riječi koje nam je u ime predsjednika Srbije uputio njegov izaslanik Nikola Selaković za malobrojnu hrvatsku zajednicu u Srbiji može značiti mnogo. Na osnovu svega onoga što smo čuli očekujemo da možemo graditi puno toga što je kroz povijest bio problem i što je opterećivalo ovo podneblje. Činjenica je da brojnost hrvatske zajednice na ovim prostorima obvezuje i sve naše predstavnike vlasti Hrvatske. U konačnici, siguran sam da kršćanstvo može biti osnova opstojnosti ujedinjene moderne Europe. O tome svi zajedno moramo razmišljati. Također sam siguran da će sve ono što čine vrijednosti moderne proeuropske Srbije biti ugrađeno i u ono institucionalno djelovanje nacionalne manjine hrvatske zajednice u Srbiji. Veselim se da smo svi ovdje zajedno s našim svećenicima. Jer tamo gdje smo mi malobrojniji, tamo gdje nema naše crkve teško možemo očuvati naše vrijednosti. Uvjeravam vas da današnja poruka koju smo svi poslali s ove govornice može biti poruka ohrabrenja za sve predstavnike hrvatske zajednice, ne samo za ovaj blagdan nego i sve drugo što promišljamo. Duboko vjerujem da postoji toliko toga što nas međusobno veže i bilo bi šteta to ne iskoristiti. Vi kao hrvatski narod trebate biti vrijedni građani izgradnje Srbije, moderne europske države, ali isto tako i čuvari svoje tradicije i naslijeđa na ovim prostorima. A svi mi koji možemo u tome pomoći, apsolutno stojimo na raspolaganju“, naglasio je Čović. 

Žigmanov: Pomaci i u suradničkim odnosima

Osim niza uspjeha ostvarenih u proteklom razdoblju, kako na polju obrazovanja, informiranja, te unaprjeđenju odnosa s matičnom domovinom, uočljivi su pomaci i u suradničkim odnosima.
„Vidljiviji smo i u suradnji kada je u pitanju Hrvatska i kada je u pitanju Srbija što potvrđuju i gosti na proslavi, predstavnici i premijeri obje države. Mislimo da smo postali u tom smislu nezaobilazni faktor u hrvatsko-srpskim odnosima, a nazočnost Dragana Čovića je nova kvaliteta u našim bilateralnim odnosima s predstavnicima hrvatske zajednice. Hrvatska zajednica u BiH je zajednica od koje se puno toga može naučiti. Oni imaju jaču političku snagu i u tom smislu mislimo da u stvaranju suradničkih odnosa možemo očekivati pomake i kada je u pitanju rješavanje i nekih otvorenih pitanja s kojima se mi ovjde suočavamo“, izjavio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Pifat: Prikaz kulturne baštine

HKPD Jelačić iz Petrovaradina svih proteklih 16 godina čuva kulturu i bogatstvo hrvatske baštine uz potporu matične države, HNV-a, Grada Novog Sada, Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije.
„Proslavu Dana hrvatske zajednice i dan rođenja bana Josipa Jelačiča zajednički organiziramo već dugi niz godina s HNV-om, krovnim tijelom naše zajednice u Srbiji. Kroz rad udruge čuvamo kulturu Hrvata i svoj identitet. Lik bana Jelačića njegujemo i kroz ovakve manifestacije, ali i kroz druge programe tijekom godine. Ovo je prilika da prikažemo i našu nematerijalnu kulturnu baštinu, kroz nastupe naših glazbenih sekcija, pjevačkog zbora, klapa, tamburaša, dječje sekcije uz pokroviteljstvo naših institucija“, kaže predsjednik udruge iz Petrovaradina Petar Pifat. 
U kulturno-umjetničkom programu svoj rad predstavili su članovi hrvatske udruge iz Petrovaradina, te najmlađi članovi kreativne radionice za djecu Petrovaradionice, koja od prošle godine djeluje u okviru rada udruge, s ciljem da se mališanima pruži kvalitetna edukacija u području literarne, likovne, glazbene i primijenjene umjetnosti, vlastite kulture utemeljene na tradiciji hrvatskog naroda i zavičaja. Osim njih, ove godine svojim programom su se predstavili i gosti iz Požege, Tamburaški komorni sastav te mješoviti zbor Ličkog zavičajnog društva Vile Velebita.

Izvor: Hrvatska riječ ( S. D. )

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima