Obljetnica Hrvatske čitaonice „Fischer“

Objavljeno: 30.09.2019. Pregleda: 28

obljatnica čitaonice FischerKao i svake godine, posljednje subote u kolovozu 2019. Hrvatska čitaonica Fischer imala je svoju proslavu, ovoga puta objedinjenu s proslavom drugog rođendana Literarne sekcije. U prelijepom dvorištu crkve Presvetog Trojstva u Surčinu gosti su mogli uživati u čarima pripreme gulaša u kotlićima s petoricom kuhara, ili promatrati dječje igre i navijati, ili pak uživati u izložbi kreativne sekcije koja je ovoga puta odisala mirisom i bojama lavande ili se slikati kraj plasta sijena i bala slame u društvu strašila. Tijekom programa ljubav ka stvaralaštvu odisala je u svemu predstavljenom: poeziji, izložbi, glazbi, dječjim igrama, starim običajima i naravno gurmanlucima.

Rad sekcija su predstavili njihovi voditelji: literarnu sekciju – Irena Maja Obradović, kreativnu – Veronika Živanović, o glazbenoj sekciji kroz pjesmu je govorio njen voditelj Josip Crljen a program je vodila članica udruge Lela Stošić.
Program su započela djeca koja su prikazala dio povijesti Hrvata u Surčinu. Njihova spontanost pobrala je posebne simpatije publike. Grupa žena je prikazala igru s natpjevavanjem koju su sve do sedamdesetih godina 20. stoljeća igrali mladi ispred crkve.
Predsjednica Udruge Katica Naglić ovom prigodom je uručila zahvalnice za potporu koju su udruzi davale hrvatske i lokalne institucije i pojedinci, posebno jedan od osnivača – surčinski župnik Marko Kljajić. Prigodom podjele zahvalnica predstavljene su dvije novourađene narodne nošnje. Žene odjevene u vezenu narodnu nošnju, Lela Tepavac i Verica Volarić, predavale su zahvalnice. Nošnja je urađena po jedinom sačuvanom uzorku s početka 20. stoljeća koju je tada nosila Katica Flanjak udana Spišić. Nošnja je urađena od bijelog lanenog platna s vezenim nacionalnim motivima (ovo je dio nošnji koje je Udruga uradila u Subotici uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske početkom ove godine).
Proslavi su prisustvovali veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsjednik Općine Surčin Stevan Šuša, stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, član izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić, zemunski dekan preč. Jozo Duspara, predstavnici udruga HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina, HKPD-a Matija Gubec iz Rume, HZH-a Ilija Okrugić iz Zemuna, HKPD-a Tomislav iz Golubinaca, župe Sv. Mauricija iz Starčeva kao i mnogi članovi i prijatelji udruge.
Proslavu su propratili i RTV2 i TV MAG. Proslava je realizirana uz financijsku potporu Općine Surčin.

Izvor: Hrvatska riječ (K. N.)

 

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima