„Od zrna do slike“ Branka Ištvančića nagrađen na Festivalu hrvatskih vjerskih filmova u Trsatu

Objavljeno: 05.06.2013. Pregleda: 28

od zrna do slike-mU konkurenciji od deset filmova, dugometražni dokumentarni film Branka Ištvančića Od zrna do slike osvojio je Grand prix i nagradu za najboljeg redatelja na četvrtom Festivalu hrvatskih vjerskih filmova, koji se od 30. svibnja do 1. lipnja 2013. godine održavao u Trsatu.

Žiri kojim je predsjedavala Ljiljana Bunjevac Filipović, TV-redateljica i urednica, a u čijem su sastavu bili i TV-autor Miroslav Mahečić, filmski kritičar Dejan Dabić, trsatski franjevac fra Zoran Bibić i teatrologinja Sanja Nikčević dodijelili su Grand prix filmu Od zrna do slike Branka Ištvančića, „za sasvim osobitu i poetičnu priču o slamarkama na sjeveru Vojvodine koja povezuje autonomne vrijednosti naivne umjetnosti s tradicionalnim vrijednostima života čije je osnovno uporište u vjeri“, navodi se u priopćenju s festivala. Ištvančić je također proglašen i najboljim redateljem.

Od zrna do slikeFestival na jednom mjestu okuplja i izlaže natjecateljskom vrednovanju godišnju produkciju vjerskih filmova snimljenih u Hrvatskoj i njezinoj dijaspori. Selektor festivala Bernardin Modrić ove je godine odabrao za natjecateljski program filmove koji govore o značajnim ljudima Crkve u Hrvata ili pak prikazuju kulturološku stranu crkvenog djelovanja na našim prostorima. Tako je ove godine, u natjecateljskom programu festivala prikazano deset filmova, a ostale nagrade su sljedeće: za najbolji scenarij nagrađene su Jasminka Domaš i Milka Jauk-Pihak za film Vesdin. Najboljim snimateljima proglašeni su Tvrtko Mršić i Joško Boić za film Poljički pastir u pastvi Gradišća, dok je kao najbolji skladatelj nagrađen Emilijo Kutleša za glazbu više filmova. Nagradu za najbolju montažu osvojio je Nenad Vuković za Vesdin.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Božićno-pjevački koncert HKPD-a Matija Gubec
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • Znanstveni skup u Franjevačkom samostanu Subotica
  • Božićno-folklorni koncert HKPD-a Matija Gubec
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima