Održan 24. Forum hrvatskih manjina

Objavljeno: 04.12.2018. Pregleda: 41

24 forum manjina sl. 1Dvadeset i četvrti po redu Forum hrvatskih manjina – stručni skup predstavnika hrvatskih manjinskih zajednica u okolnim zemljama, kojeg tradicionalno organizira Hrvatska matica iseljenika, svečano je otvoren 23. studenoga 2018. godine u Zagrebu, u velikoj dvorani HMI-ja. Forum su svojom nazočnošću uveličali Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao izaslanik Predsjednice RH, i Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, kao izaslanica Predsjednika Vlade RH.
Tema ovogodišnjega Foruma bila je Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica Srednje i Jugoistočne Europe. U globaliziranom svijetu ugrožena je jezična raznolikost. Nekoliko velikih svjetskih jezika potiskuje one manje raširene i kulturno utjecajne. Tako i jezici daleko veći od hrvatskoga strepe pred ovim tendencijama. Tim više su ugroženi jezici i dijalekti malih skupina, kao što su oni hrvatskih manjinskih zajednica.

Važnost jezika

Matičinom pozivu na Forum odazvali su se predstavnici Hrvata iz Češke, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Italije i Rumunjske. Na stručnom skupu nazočili su i predstavnici državnih tijela i institucija Republike Hrvatske: Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Instituta za migracije i narodnosti, kao i predstavnici diplomatskih predstavništava Češke, Slovenije, Slovačke i Srbije u Hrvatskoj.
Okupljenima se najprije obratio rukovoditelj Odjela za hrvatske manjine HMI-ja Marin Knezović u svojstvu moderatora skupa i potom ravnatelj Matice Mijo Marić koji je u ime organizatora pozdravio sve 24 forum manjina sl. 23uzvanike, goste i sudionike Foruma 2018. Marić je u svom obraćanju naglasio važnost očuvanja jezika, a posebice mjesnih dijalekata među manjinskim hrvatskim zajednicama u europskim zemljama te da u tom nastojanju mogu računati na pomoć HMI-ja.
Državna tajnica Zdravka Bušić je u svom pozdravnom govoru kazala kako je mnoge naše zajednice posjetila i upoznata je potanko s njihovim problemima. Izdvojila je kao primjer Hrvate u Sloveniji koji od slovenske strane još uvijek nisu priznati kao nacionalna manjina. U tom pogledu Hrvatska je, kako je naglasila Zdravka Bušić, obvezna pomagati u svakom pogledu.

Milas: Trend povećanja sredstava se nastavlja

Državni tajnik Zvonko Milas u svom pozdravnom govoru upoznao je nazočne s projektima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Tako primjerice s Registrom hrvatskih subjekata izvan RH, sa stipendiranjem studenata iz inozemstva koji studiraju u RH, s internetskim tečajem hrvatskog jezika, itd. Milas je također istaknuo da su sredstva namijenjena financiranju hrvatskih nacionalnih manjina u ovoj godini znatno povećana, a taj trend će se nastaviti i dogodine.
Na Forumu su održana sljedeća predavanja: Škola hrvatskog jezika u Boki kotorskoj (Ljerka Sindik); Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica Srednje i Jugoistočne Europe (Ivan Gugan); Jezična baština moliških Hrvata (Antonio Sammartino); Jezik karaševskih Hrvata (Ana Filca, Maria Vlasici); Dijalektalni govor u raljama jezika (Zlatko Romić); Jezik i identitet (Zvonko Deković) ; Kratki osvrt na hrvatske dijalekte grada Bara i okolice (Vladimir Marvučić); Ikavica – govor Hrvata iz Podunavlja (Mata Matarić); Hrvatski idiomi u autohtonim zajednicama u kontekstu očuvanja nacionalnoga identiteta manjine (Sanja Vulić); Hrvatski jezik u temeljima hrvatskog identiteta (Katica Špiranec) i drugi. Zanimljivo izlaganje o jezičnoj baštini i perspektivama njegovanja hrvatskoga jezika u Srbiji i Vojvodini je održala Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Hrvatska matica iseljenika

Natječaji

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
  • Humanitarni tamburaški koncert
  • Marko Žigmanović - Ostale su pisme Olivera Dragojevića
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima