Održan koncert STO-a u Sinagogi

Objavljeno: 28.04.2023. Pregleda: 9

U 47. godini rada Subotički tamburaški orkestar nastavlja s održavanjem koncerata, a pripala mu je čast otvoriti ovogodišnju koncertnu sezonu u Subotičkoj sinagogi. STO je naime u utorak 18. travnja 2023. godine, u tom reprezentativnom gradskom prostoru održao koncert pod nazivom Život je lijep (La Vita è Bella). Žanrovski raznolik program činile su skladbe za tamburaške orkestre suvremenih domaćih autora, kompozicije iz klasične glazbene literature (aranžmanski priređene za STO) te filmske i pop-glazbene numere.

Subotički tamburaški orkestar nastupa pod dirigentskom palicom Marijane Marki, a gosti koncerta bili su talijanski tenor Mattia Zanatta koji osim u Italiji, svoju karijeru gradi i u Srbiji, mlad i perspektivan subotički violinist, student Akademije umjetnosti u Novom Sadu Krisztián Juhász te Mario Bošnjak na udaraljkama.

Zanattin repertoar broji numere od talijanskih kancona i pop melodija, internacionalnog pop-rocka do opernih arija. Sudjelovao je i na ovogodišnjem natjecanju za srpskog predstavnika Eurovizije (u duetu sa Angelom Kassiani) a priprema solističku karijeru gde se pojavljuje kao autor, kompozitor i tekstopisac skoro svih numera.

Na koncertu je nastupio i Dječiji subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Danijele Skenderović. Oni su ovog proljeća na međunarodnom natjecanju u Pančevu osvojili prvo mjesto.

Voditeljica STO-a Marijana Marki kaže kako su koncert koncipirali tako da program čine skladbe koje uglavnom nisu karakteristične za tamburaše, dakle bez narodnih i starogradskih numera.

„Mi se godinama trudimo pokazati kako je tambura ravnopravna s drugim instrumentima, i to je pokazao i naš večerašnji repertoar. S našim gostima Mattiom Zanattom i Krisztiánom Juhászom imali smo priliku surađivati tijekom korona epidemije, ali to nismo izveli pred publikom te sada to premijerno činimo", kaže Marijana Marki

Izvor: Hrvatska riječ

Bunjevačka kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol na temu Advent u tradicijskoj kulturi Šokaca i Bunjevaca
  • Likovna kolonija Colorit
  • Etno-radionica pravljenja tarane
  • Dužijanca malenih
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima