Održana Smotra hrvatskog filma u Beogradu

Objavljeno: 30.12.2022. Pregleda: 43

Ostvarenja žena autorica bila su u fokusu programa četvrte Smotre hrvatskog filma u Beogradu, koja je održana od 13. do 19. prosinca 2022. godine u Jugoslovenskoj kinoteci, a u organizaciji ZHB-a Tin Ujević. Selektorica programa bila je filmologinja i filmska kritičarka Ivana Kronja. Specijalni program Fokus na žene autorice u hrvatskom filmu obuhvaćao je filmove Murina Antonete Alamat Kusijanović, Aleksi Barbare Vekarić, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Zbornicu Sonje Tarokić, kao i ranija kratkometražna ostvarenja tih autorica.

Po riječima selektorice Ivane Kronje, tijekom drugog desetljeća 21. stoljeća na filmskoj sceni Hrvatske izdvojila se čitava generacija autorica, rođenih krajem ‘80-ih, koje hrabro i s uspjehom pristupaju ideji autorskog igranog filma. „One se dotiču teme ljudskih prava i prikrivenog nasilja, te muzike, zabave, mode, zadovoljstva i igre kao mjesta slobode, one govore o procjepu između tradicije i kulture individualizma, konformizma i nezavisnosti i konačno o mogućim posljedicama hrabrog traganja za smislom vlastite (ženske) egzistencije“, kaže Kronja.

Uz navedena ostvarenja, prikazana je i selekcija Suvremena hrvatska animacija (izbor Sanje Borčić) i izbor klasika Zagrebačke škole crtanog filma (izbor Aleksandra i Branislava Erdeljanovića) kao i igrani film Ribanje i ribarsko prigovaranje Milana Trenca, dokumentarac Dugosvirajući rok Bernardina Modrića i drugi.

Četvrto izdanje Smotre otvorila je ministrica za kulturu Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu Gordana Vranicki/Kralj, koja je izrazila zadovoljstvo opsežnim i kvalitetnim programom manifestacije, piše portal Seecult.org. Na otvorenju se obratio i upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović te predsjednik ZHB-a Tin Ujević i umjetnički direktor Smotre Stipe Ercegović koji je podsjetio kako je ta udruga dosad priredila veliki broj filmskih programa, te pokrenula serijal dokumentarno-igranih filmova o znamenitim Hrvatima Beograda i Srbije.

Realizaciju ovogodišnje Smotre hrvatskog filma pomogli su: Rekonstrukcija ženski fond, HRT, Zagreb film, Kinorama, ADU Zagreb, Središnji ured za Hrvate izvan Hrvatske, HAVC, Jugoslovenska kinoteka, autorice filmova.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima