Održani 3. dani ICARUS-a u Hrvatskoj - Predstavljen i projekt digitalizacije ZKVH-a

Objavljeno: 28.03.2017. Pregleda: 33

dani icarusaICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijem ICARUS (International Center for Archival Reaserch/Međunarodni centar za arhivska istraživanja), Državnim arhivom u Vukovaru, Gradskim muzejom u Vukovaru organizirao je 3. dane ICARUS-a u Hrvatskoj pod nazivom Arhivi bez granica. Dani su održani u Gradskom muzeju Vukovara od 16. do 18. ožujka.

Na skupu je predstavljena djelatnost ICARUS-a i njegovih članova kroz raznovrsne aktivnosti na digitalizaciji i zaštiti pisane baštine u okviru tekućih arhivskih projekata i programa diljem Europe, s naglaskom na co:op projekt i digitalne platforme Monasterium, Topotheque i Matricula, kao i iskustva i mogućnosti hrvatskih arhiva i drugih baštinskih ustanova na ovom području uključujući DARIAH, COURAGE, Digitalizaciju glagoljske baštine i druge projekte.

Na konferenciji su sudjelovali i djelatnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – ravnatelj Tomislav Žigmanov i menadžerica kulturnih aktivnosti Katarina Čeliković, koji su govorili o aktivnostima glede digitalizacije u hrvatskoj zajednici u Vojvodini, priopćili su iz ZKVH-a. Tema izlaganja Tomislava Žigmanova bila je Izazovi digitalizacije kulturne baštine Hrvata u Vojvodini. Govoreći o načelnim problemima kulturne baštine – koja je bogata, ali neistražena i neevidentirana – i izazovima pred koje su bili postavljeni, Žigmanov je ukratko predstavio povijest aktivnosti ZKVH-a na planu digitalizacije knjiške, ali i drugih oblika materijalne baštine Hrvata u Vojvodini, te osnovnedani icarusa 2a rezultate koji su ostvareni. Na koncu, Žigmanov je naznačio i temeljne smjernice daljnjeg rada Zavoda na digitalizaciji.

O dosadašnjim rezultatima ZKVH-a u ovom području više je govorila Katarina Čeliković u okviru svojega izlaganja naslovljenog Digitalizacija baštinske građe Hrvata u Vojvodini. U okviru ovog razvojnog projekta do sada je na internetskoj stranici Zavoda (zkvh.org. rs), u opciji Digitalizirana baština objavljeno 8.600 stranica građe, a ujedno je najavljen novi projekt Digitalizacija tekstova Hrvata u Vojvodini na narodnim govorima – korpus bačkog hrvatskog odnosno stvaranje velike elektroničke zbirke tekstova koja će biti temelj ozbiljnog lingvističkog istraživanja.

Iz Vojvodine, na skupu je još sudjelovao i ravnatelj Povijesnog arhiva iz Subotice Stevan Mačković, koji je izlagao na temu Praksa Povijesnog arhiva Subotica s e-istraživanjem matičnih knjiga.

ICARUS konzorcij sa sjedištem u Beču osnovan je 2008. godine u cilju promicanja suradnje između arhiva i drugih ustanova koje se zalažu za očuvanje kulturne baštine, te uz to permanentno razvijaju mogućnosti stručne, organizacijske i financijske potpore projektima i strategijama koji se bave dostupnošću arhivskoga gradiva u elektroničkom obliku. Od svoga osnivanja pokrenuo je više od desetak raznovrsnih EU projekata i trenutno okuplja 200 članova iz 35 europskih zemalja i Kanade među kojima su različiti arhivi, instituti, istraživački centri, fakulteti, knjižnice i drugi, uključujući i hrvatske partnere.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Književne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima