Održani 8. Dani Antuna Gustava Matoša u Subotici

Objavljeno: 20.03.2024. Pregleda: 89

Nakon Đakova, 8. Dani Antuna Gustava Matoša nastavljeni su u Subotici gdje je 20. ožujka, u HKC-u Bunjevačko kolo, priređen program Putovanje s Matošem. Ovogodišnja manifestacija održava se u znaku 110. obljetnice smrti poznatog književnika. Budući da je Matoš (1873. – 1914.) u svojim tekstovima iskazivao i svoje bunjevačko podrijetlo, program posvećen njegovom životu i stvaralaštvu priređen je i u Subotici, kao gradu u kojem živi najveći broj bunjevačkih Hrvata.

Tijekom večeri predstavljene su knjige Iverje i Domovini iz tuđine; prikazan je dokumentarni film Ja sam dakle Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom i Zagrepčanin odgojem (naslovljen po poznatim Matoševim riječima) autora Mihaela Kelbasa te je izveden multimedijalni performans Voyage s Matošem Književno-teatarskog kružoka domaćeg HKC-a Bunjevačko kolo (dramatizacija i režija Nevena Baštovanović; glumci: Zoltan Sič, Vedran Peić i Nevena Baštovanović; glazbu odabrala Emina Tikvicki). Program je pratila izložba A. G. Matoš – u slici i karikaturi autora Ljudevita Vujkovića Lamića.

Kako je u uvodnoj riječi istaknula ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, Matoš predstavlja kulturni most između više država budući da je živio i stvarao u više gradova te se i ova manifestacija danas priređuje u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Iako je živio samo 40 godina, bio je osobita i svestrana ličnost (književnik, čelist, novinar, kritičar...) a njegovo djelo aktualno je i danas.

Iverje je zbirka Matoševih novela originalno objavljena 1899. u Mostaru a reizdana je, uz dopunske tekstove, prošle godine povodom 150. obljetnice od književnikova rođenja. S druge strane, knjiga Domovini iz tuđine donosi izbor od 60-ak Matoševih pjesama različite tematike a priredila ju je profesorica književnosti Nevena Baštovanović.

Program u Subotici priredio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata iz Đakova, Centrom za kulturu Đakovo, Društvom hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek i Općinom Tovarnik.

U okviru manifestacije slijede programi u Tovarniku, Beogradu, Zagrebu i Plavni, a organizatori se nadaju programi i u Kaćmaru. Pokrovitelji manifestacije Dani Antuna Gustava Matoša su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima