Šokački bal u Baču u duhu zajedništva

Objavljeno: 06.03.2014. Pregleda: 0

Sokacki bal2014-1Tradicionalni, deveti po redu Šokački bal u Baču održan je 21. veljače 2014. godine, u dvorani Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Baču. Bal je do sada organizirala „Mostonga“, prvo hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo utemeljeno nakon demokratskih promjena u Baču. Budući da je ova udruga kulture već dulje vremena u fazi mirovanja, organizaciju je ove godine preuzela rimokatolička župa sv. Pavla u Baču.

Dok su gosti pristizali iz okolnih mjesta, dočekivali su ih svima bliski zvuci tamburaškog sastava „Bački tamburaši“. Na početku zabave, u posve ispunjenoj dvorani, nazočne je prigodnim riječima pozdravio bački župnik vlč. Josip Štefković, koji je ukazao kako ovaj tradicionalni i kulturni događaj pred korizmu znači puno više od šokačkog bala, a predstavlja duh zajedništva okupljajući ljude različitih nacionalnosti i svjetonazora, koji stoljećima žive zajedno i složno na ovom prostoru.

Sokacki bal2014-2Poslije pozdravnog govora goste je nasmijao svojim improvizacijama i stihovima Siniša Bartulov iz Plavne, a potom je pjesnik iz Bođana Josip Dumendžić Meštar podsjetio nazočne na Međunarodni dan materinjeg jezika, koji se upravo obilježava toga dana, te je interpretirao dvije svoje pjesme: jednu na standardnom hrvatskom jeziku, a drugu na šokačkoj ikavici. Vrhunac večeri bio je nastup tamburaškog sastava „Garavuše“ iz Kutjeva koje su oduševile goste perfekcijom instrumentalnog i vokalnog muziciranja, te odabirom repertoara. Njih su povremeno u stankama zamjenjivali „Bački tamburaši“, kod kojih je vidljiv napredak u pojedinim glazbenim aspektima. Zabava je trajala gotovo do jutarnjih sati, a svi su bili u dobrom raspoloženju. U zabavi, druženju, plesanju i prekrasnoj glazbi ovaj je bal možda i nadmašio mnoge ranije.

Među gostima su primijećeni i ravnatelj NIU „Hrvatska riječ“ Ivan Karan, tajnik HNV-a i načelnik Općinske uprave Bač Željko Pakledinac, te župnik Marijan iz Kutjeva i nekoliko svećenika iz ovoga kraja. Ovim uspješnim i specifično organiziranim balom obistinile su se riječi poslovice koju je prije dvije godine na ovom mjestu naveo Mata Matarić iz Sombora: „Bolje da propadne selo nego običaj.“ Ipak, bilo bi još autentičnije i upečatljivije da je na ovom Šokačkom balu makar itko bio obučen u šokačko ruho!

Tekst i fotografije: Z. Pelajić

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
  • Izložba Matkoviću u čast povodom 100. obljetnice rođenja
  • V. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • 21. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima