Osiguran stalan prostor za ZKVH

Objavljeno: 25.04.2014. Pregleda: 60

HNV-zgrada2Hrvatsko nacionalno vijeće napokon je u posjedu cjelokupnog objekta u kojem se nalazi sjedište ove institucije. Drugi dio kuće, koji je kupljen koncem 2013. godine, bit će nakon preuređenja sjedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, čime će se trajno riješiti pitanje njegova smještaja. U sufinanciranju su sudjelovali Grad Zagreb i Vlada Republike Hrvatske. Pokrajina je također najavila financijsko sudjelovanje u uređenju i privođenju namjeni ovih prostorija.

Kuća u Preradovićevoj ulici broj 13 više je godina sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća. No, do sada je ona bila samo jednim dijelom u vlasništvu HNV–a, gdje nema dovoljno prostora za još jednu hrvatsku instituciju. Za drugi je dio nedostajalo novca, koji je nakon aktivnosti čelnika zajednice stigao. Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov u tom povodu ističe:

„Hrvatsko nacionalno vijeće je zahvaljujući donacijama iz Hrvatske, iz Zagreba i Vlade RH, kupila prostor koji zahvaća drugi dio zgrade sadašnjeg središta HNV–a, na što je potrošeno 60 tisuća eura. Dobili smo i obećanje od potpredsjednika vojvođanske Vlade Slaviše Grujića da će pomoći u dovođenju toga prostora u radno stanje kako bi mogao funkcionirati kao ured. Zavodu će tako ostajati oko šest tisuća eura godišnje, koliko daje za unajmljivanje prostora. Na nekakvom simboličkom planu to bi značilo pozitivno razrješenje i Hrvatske i Srbije, jer ćemo imati stalni vlastiti prostor.“

Potpredsjednik pokrajinske Vlade i tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić iskazao je spremnost Vlade Vojvodine sudjelovati u materijalnom osnaživanju ove hrvatske institucije.

„Znam da je Hrvatska uložila velika sredstva da se taj objekt kupi i da bude u sklopu cijelog vašeg prostora. S naše strane, očekujem da će i Vojvodina i Srbija pokazati ne samo razumijevanje nego i želju da pomogne, jer je ovo dio svih nas. Želimo vidjeti na koji način možemo ove nove prostorije urediti. Nije nam cilj samo da se održi zamisao da postoji hrvatska zajednica i njezin zavod za kulturu, već je riječ o jednom progresivnom stavu da se Zavod neprestano razvija.“

Dio je to potpore aktualne pokrajinske vlade nacionalnim zajednicama i njihovim institucijama kulture, dodaje Grujić.

Nekoliko tisuća ušteđenih eura godišnje omogućit će Zavodu druge aktivnosti vezane uz kulturne događaje, izdavanje publikacija i slično.

Tekst: Siniša Jurić

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima