Otkrivena nova ploča s nazivom ustanove na zgradi ZKVH

Objavljeno: 06.04.2023. Pregleda: 156

Prije petnaest godina, 29. ožujka 2008. godine, Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji, kao suosnivač, potvrdilo je odluku Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine (od 10. ožujka 2008.) o osnutku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Tako je odlukom oba suosnivača osnovana prva profesionalna ustanova u području kulture hrvatske zajednice u Srbiji, koja se financira iz proračuna AP Vojvodine. Od ove godine će dan 29.3. biti obilježavan kao Dan Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a tim je povodom postavljena nova ploča s nazivom ove institucije i svečano otkrivena uz nazočnost predstavnika osnivača, hrvatskih profesionalnih institucija te Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici.

U ime Zavoda obratila se v. d. ravnateljica Katarina Čeliković, koja je rekla kako ovim danom počinju pripreme za obilježavanje petnaest godina aktivnog djelovanja i rada ove ustanove koje je započelo, nakon osnivanja i ustrojavanja institucije, 1. siječnja 2009. I kako su započeli razgovori s drugih četiri nacinalnomanjinskih zavoda o zajedničkom obilježavanju petnaest godina rada sljedeće godine.

„Osjećam Zavod kao epicentar kulture Hrvata u Vojvodini i Srbiji, a to znači da je to Centar u kojemu, oko kojega i s kojim se okreću brojne aktivnosti i manifestacije", rekla je te se zahvalila Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini i njegovom aktualnom predsjedniku Tomislavu Žigmanovu koji je i sam sudjelovao u osnivanju i radu ustanove.

U ime pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragane Milošević njezin zamjenik Goran Kaurić je pozdravio nazočne i rekao kako se ponosi što je 2008. bio dio pokrajinske skupštine kada je usvojena povijesna odluka o osnivanju pet zavoda. Poručio je kako u radu trebaju „kao zajednica i kao institucije koje predstavljaju sve Hrvate u Srbiji snažnije, jače i smjelije obraćati Pokrajinskoj vladi sa svojim zahtjevima jer potrebe su velike". Rekao je kako je produkcija hrvatske tri institucije velika i da su zbog toga potrebni i bolji uvjeti rada te da će i on osobno raditi na tome u Pokrajini.

U ime HNV-a kao suosnivača Zavoda obratila se predsjednica Izvršnog odbora Karolina Bašić, koja je čestitala obljetnicu i rekla kako je HNV ponosan na „vrlo uspješno, ustrajno i temeljno djelovanje Zavoda na očuvanju i razvijanju kulture Hrvata na ovim prostorima" i da će se i dalje truditi da budu podrška u tome.

Tajnik ZKVH-a Josip Bako podsjetio je na potporu Hrvatske u radu Zavoda, a konzul Genralnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ivan Rukavina prenio je pozdrave velepolsanika Hrvatske u Beogradu Hidajeta Biščevića i generalnog konzula u Subotici Velimira Pleše te je poručio kako je najvažnije biti vidljiv.

„Morate biti vidljiviji, a Hrvatska će i dalje podupirati vaš rad i nadam se da ćemo se sljedeće godine vidjeti u novim prostorima za koje se nadam da su još malo pa gotove."

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i donedavni ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov, čestitajući obljetnicu podsjetio je kako je Zavod po odluci osnivača „osnovan radi očuvanja, unaprjeđenja i razvoja kulture hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini, a temeljna je programska misija sadržana u radu na znanstvenim, stručnim, razvojnim i primijenjenim istraživanjima u području kulture vojvođanskih Hrvata, zatim menadžmentu i edukaciji u kulturi te u poticanju, organiziranju i priređivanju kulturne produkcije hrvatske zajednice u Vojvodini".

Poručio je kako je od osnutka Zavod tako određenu programsku platformu od strane osnivača uspješno ostvarivao, a i danas je s velikim uspjesima nastavio ostvarivati „pronašavši uravnotežen odnos kako prema istraživanju i prezentaciji bogate kulturne i uopće povijesne baštine, tako i prema produkciji i podršci onome dijelu koji postoji u sadašnjosti u obliku kulturnog i umjetničkog stvaralaštva unutar hrvatskih udruga, ali i među pojedinacima u području kulture."

Izvor: Hrvatska riječ (J. D.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima