Otvorene jaslice u subotičkom vrtiću Marije Petković - Sunčica

Objavljeno: 05.04.2024. Pregleda: 63

U Subotici 22. ožujka 2024. godine svečano su otvorene jaslice pri vrtiću Marija Petković – Sunčica Predškolske ustanove Naša radost u kojem se odgojno-obrazovni rad odvija na hrvatskome jeziku. Izgradnja jaslica dio je kapitalnog projekta hrvatske zajednice u Srbiji Rasti gdje si posijan koji uključuje izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju tri vrtića na hrvatskom jeziku i koji financira Vlada Hrvatske.
Prigodom svečanosti otvorenja predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić istaknula je kako je ovo veliki dan za hrvatsku zajednicu ali i za Grad Suboticu.
‚‚Ovo je samo jedna trećina projekta ‘Rasti gdje si posijan’. To je drugi kapitalni projekt hrvatske zajednice koji financira Vlada Hrvatske u ukupnom iznosu od 960.000 eura. Dvije simbolike su danas tu: projekt se zove ‘Rasti gdje si posijan’, a u vrtiću imamo dva drveta koja simboliziraju da očekujemo, želimo i potičemo da naša djeca ostaju, rastu i doprinose zajednici u kojoj su rođena, ovdje u Srbiji. Druga simbolika su tri Marije koje čuvaju ovaj vrtić. To su: Marija Montessori, s. Marija Petković i Blažena Djevica Marija. Ovaj projekt je od izuzetnog značaja, jer je u njemu sudjelovalo više subjekata: Katolička Crkva i Hrvatsko nacionalno vijeće koji uglavnom rade sve veće projekte zajedno, a ovoga puta bili su uključeni i Grad Subotica i Predškolska ustanova Naša radost. Zbog toga mislimo da ovaj projekt ima dodatnu vrijednost, ne samo za hrvatsku zajednicu nego i za čitav Grad Suboticu jer ćemo dobiti više mjesta u našim vrtićima. U jaslicama će prostora dobiti tridesetak djece i nadamo se da će nam i to vremenom postati malo i da ćemo morati ovaj projekt proširiti", rekla je Vojnić.

Polog daljem razvoju odnosa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuo je kako ovakvi projekti pridonose i boljim odnosima između Srbije i Hrvatske.
‚‚Kao što Vlada Srbije ima razvijene programe podrške interesima i potrebama srpske zajednice u Hrvatskoj, svjedočimo i da Vlada Hrvatske, na čelu s Andrejem Plenkovićem, ima razvijene programe podrške interesima i potrebama hrvatske zajednice u Srbiji. To može biti snažan polog daljem razvoju odnosa između dvije države, jer podrška koju dvije zajednice dobivaju iz svojih matičnih domovina jeste vrlo snažan znak potvrde naporima koje one čine kako bi sačuvali svoje zajednice, unaprijedili određene procese, razvijali svoje institucije i bili na korist pripadnicima svojih zajednica. S druge strane, ovo su ulaganja koja ostaju kao trajna vrijednost državi u kojoj mi živimo i u tom smislu mislim da svi u Srbiji danas, a napose pripadnici hrvatske zajednice, trebamo biti zadovoljni jer smo još jednom posvjedočili da smo konstruktivni čimbenik unutar hrvatsko-srpskih odnosa i da našim postupanjima, i kada je u pitanju držanje spram Srbije i kada je u pitanju razvijanje odnosa s Hrvatskom, gradimo jedno zajedništvo i posvećeni smo dobru koje može biti na korist svima", naveo je Žigmanov.

Daljnja potpora ovdašnjim Hrvatima

Svečanom otvorenju novoizgrađenih jaslica prisustvovao je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas koji je ponovio jasnu opredijeljenost Hrvatske da bude potpora Hrvatima u Srbiji.
‚‚Svih ovih osam godina mandata premijera Andreja Plenkovića pokazali smo da snažno stojimo uz našu hrvatsku zajednicu u Srbiji i tako ćemo raditi i dalje na dobrobit svih ovdašnjih Hrvata. Ovi projekti, koje toliko uspješno provode Hrvatsko nacionalno vijeće i svi oko njih, služe prije svega zajednici ali i daju vjeru da entuzijazam i sve ono što nosi hrvatska zajednica ovdje ide u smjeru da nema brige za njihovu opstojnost. Kao Vlada Hrvatske pružat ćemo i dalje potporu Hrvatima u Srbiji i u političkom i u moralnom i u ljudskom smislu da njeguju vrijednosti po kojima se prepoznaju. Skrb za djecu, pogotovo u predškolskom odgoju, pridonijet će tome da oni kasnije postanu mladi ljudi koji će biti na ponos svojim obiteljima, svojoj zajednici, i da će, ako Bog da, danas-sutra, svim onim što će steći kroz proces obrazovanja, kojemu smo također potpora, i vještinama koje će steći, oplemenjivati život svoje obitelji, svoje zajednice, Srbije, a isto tako i matične Republike Hrvatske", kazao je Milas.
Vrtić Marija Petković – Sunčica nalazi se u prostoru koji je vlasništvo Družbe Kćeri milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje. I časna sestra Silvana Milan iz Družbe kćeri milosrđa TRS sv. Franje izazila je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta:
‚‚Ovo su snovi koji rastu od 2001. kada smo otvorili ovaj vrtić, od tada je još bilo potrebe za jaslicama. Ideja je rasla s godinama dok se na kraju nije i ostvarila. Uloga časnih sestara ovdje je višestruka. Ova zgrada je sagrađena 1930. i tu je otvoren prvi vrtić u Subotici. Blažena s. Marija Petković je sve svoje snage upućivala u rad s djecom, jer je znala da je to najvažnije u životu: kako se dijete postavi na noge tako će poslije odrasti. Mi smo nastavili taj hod i stigli evo do današnjega dana".
Podsjetimo, Marija Petković – Sunčica prvi je vrtić na hrvatskome i prvi katolički vrtić u Srbiji, kao i prvi vrtić u Subotici u kojem se radilo po programu Marije Montessori. Jaslice pri ovom vrtiću izgrađene su na mjestu stare kuće koju je Katoličkoj Crkvi, odnosno časnim sestrama Kćeri milosrđa darovala Teza Nimčević. Građevinski radovi na izgradnji jaslica počeli su u kolovozu 2022. godine. Novoizgrađeni objekt je ukupne površine 237 četvornih metara – dio za jaslice iznosi oko 150 četvornih metara, uz prateći objekt od 44 četvorna metra, a dvorište, u kojem je smješteno igralište, je površine oko 460 četvornih metara.
Novoizgrađene jaslice blagoslovio je subotički biskup mons. Franjo Fazekaš. Svečanosti otvorenja, među ostalim, nazočili su i predstavnici Grada Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima